Szukaj

Dieta redukcyjna

Proces odchudzania jest procesem bardzo złożonym i skomplikowanym. Dieta, aby była skuteczna musi ,,rozpocząć się w głowie” osoby odchudzającej się tzn. nie powinna być traktowana jako przykra konieczność, ale jako sposób na racjonalne odżywianie, a tym samym lepsze zdrowie i dobre samopoczucie.

Dieta redukcyjna

Nigdy nie należy zbyt gwałtownie zmniejszać kaloryczności posiłków, a tym bardziej stosować tzw. głodówek. Może okazać się, że kiedy uzyskujemy duży spadek na wadze w rzeczywistości spalanie tkanki tłuszczowej jest znikome. Możliwa jest również odwrotna sytuacja w momencie minimalnych spadków wagi spalanie tłuszczów może być bardzo wysokie. Wynika to z faktu, że tkanka tłuszczowa jest dużo lżejsza od wody czy tkanki mięśniowej.

Etapy diety redukcyjnej

Proces redukcji wagi podzielony jest na etapy. Każdy z tych etapów charakteryzuje się utratą poszczególnych komponentów – wody metabolicznej, tkanki tłuszczowej oraz białka. Najczęściej w pierwszej kolejności spadek dotyczy wody, następnie jej część nieco wzrasta, a tkanka tłuszczowa zaczyna stopniowo spadać.

  • I Etap to pierwsze trzy dni diety, gdzie utrata wagi dotyczy 70% wody, 25% tkanki tłuszczowej i 5% białka.
  • II Etap trwa do trzynastego dnia diety, kiedy to utrata wagi dotyczy 19% wody, 69% tkanki tłuszczowej i 12% białka.
  • III Etap to okres pomiędzy dwudziestym pierwszym a dwudziestym czwartym dniem diety, gdzie utrata wagi dotyczy 85% tkanki tłuszczowej i 15 % białka.
  • IV Etap to czas od dwudziestego czwartego dnia diety i utrata najczęściej dotyczy 75% tkanki tłuszczowej i 25% białka.

W związku z powyższym diety tygodniowe a nawet dwutygodniowe bezsprzecznie mijają się z celem. Ich koniec następuje bowiem w momencie, kiedy rozpoczyna się etap najintensywniejszego spalania tkanki tłuszczowej. Po tego rodzaju dietach nagminnie obserwuje się ponowne gromadzenie się utraconej wody metabolicznej, powrót do poprzedniego sposobu odżywiania, ponowne gromadzenie nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej, a w efekcie tycie przewyższające utratę wagi.

Zatrzymanie wagi

Typowy dla diety redukcyjnej jest moment zatrzymania wagi, kiedy to organizm zaczyna się ,,buntować” i bronić przed utratą tkanki tłuszczowej. Moment ten następuje najczęściej w drugim etapie odchudzania. Tym bardziej jest on ciężki dla osoby odchudzającej się, że następuje po pierwszym etapie kiedy to utrata wagi, na ogół, jest wysoka i daje poczucie, iż takie tempo powinno się utrzymać przez cały okres trwania diety. Niestety takie nastawienie jest złudne i może powodować niechęć do kontynuowania starań o redukcję masy ciała. Najlepszym wyjściem z takiej sytuacji jest ,,przeczekanie” zastoju wagi oraz zwiększenie aktywności fizycznej. Nerwowe podejście do tego problemu, może jedynie pogorszyć sytuację ponieważ stres negatywnie wpływa na proces utraty masy ciała.

Stres może powodować:

  • zatrzymywanie wody metabolicznej  w organizmie,
  • wzrost stężenia kortyzolu we krwi – hormon ten powoduje zwiększenie uczucia głodu (głównie apetyt na produkty słodkie i z dużą zawartością tłuszczu) oraz stymuluje organizm do odkładania tkanki tłuszczowej, szczególnie w rejonie talii,
  • zajadanie stresu – osoby, które cierpią na tego typu przypadłość, robią to automatycznie i pochłaniają niekontrolowanie ogromne ilości kalorii.

Podstawowe zasady diety redukcyjnej

W brew pozorom w diecie redukcyjnej nie chodzi jedynie o ograniczenie ilości pobieranej energii wraz z pożywieniem. Bardzo ważne są podstawowe zasady zdrowego odżywiania, a mianowicie:

  • jedzenie śniadań (do półtorej godziny po wstaniu, im wcześniej od przebudzenia – tym lepiej),
  • regularne spożywanie posiłków (w odstępach czasowych 2,5 – 3,5 godziny),
  • nie omijanie kolacji (kolacja powinna być zjedzona na 2,5-3 godziny przed snem),
  • picie odpowiednio dużej ilości wody w ciągu dnia (przynajmniej 1,5 l),
  • regularna aktywność fizyczna (minimum trzy razy w tygodniu),
  • jedzenie produktów mlecznych oraz picie mlecznych napojów fermentowanych,
  • odpowiednia podaż błonnika pokarmowego w ciągu doby (od 20 do 40 g/ osobę lub 14 g/1000kcal).


Nie ma ,,cudownej” metody odchudzania. Kluczem do sukcesu – utrzymania dobrego zdrowia i szczupłej sylwetki - jest nauczenie się, jak odżywiać się racjonalnie!

Renata Serwońska

dietetyk Kraków

Komentarze do: Dieta redukcyjna

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz