Szukaj

Czy znacie owoce i warzywa bogate w alfa-karoten?

Jedzenie większych ilości owoców i warzyw żółtego koloru, pomarańczowego i ciemnozielonego, które są bogate w alfa-karoten, ma pozwolić wydłużyć spodziewaną długość życia, według badania amerykańskiego. Alfa-karoten jest antyoksydanetm pochodzenia roślinnego, należącym do rodziny karotenoidów – dokładnie tak samo jak beta-karoten i likopen.



Karotenoidy nadają kolor żółty, pomarańczowy, czerwony oraz ciemnozielony owocom  i warzywom. Te składniki mogą przekształcać się w witaminę A w organizmie. Alfa-karoten jest chemicznie podobny do beta-karotenu, ale ma być bardziej skuteczny, jeśli chodzi o zwalczanie komórek nowotworowych w wątrobie, w mózgu i w skórze, precyzują autorzy amerykańskiego badania.

Naukowcy ocenili więc wpływ poziomu stężenia alfa-karotenu we krwi na ryzyko śmierci. Badanie zostało wykonane na 15 318 pacjentach, w wieku 20 lat i więcej, obserwowanych przez okres 14 lat.

Rezultat: im większe stężenie alfa-karotenu we krwi, tym większy spadek ryzyka zgonu u badanych pacjentów.


W rzeczywistości, u uczestników tego badania, u których poziom tego składnika we krwi był bardzo wysoki – wyższy albo równy 9 µg/dL – zaobserwowano 39-procentowy spadek ryzyka zgonu z powodu raka, z powodu chorób serca, z powodu chorób układu krążenia i z powodu wszystkich innych związanych z tym przyczyn, w porównaniu do pacjentów, którzy nie mieli alfa-karotenu we krwi, albo mieli go bardzo mało.

Nawet osoby, u których poziom stężenia alfa-karotenu był między 2 i 3 µg/dL, skorzystały z redukcji ryzyka śmiertelności o 23%.

Według głównego autora badania, pana Chaoyang Li, wiemy teraz, iż istnieje bardzo silna korelacja między spożywaniem owoców i warzyw a stężeniem alfa-karotenu we krwi dla zmniejszenia ryzyka śmiertelności. Jednakże, należy jeszcze określić dokładną liczbę owoców, którą trzeba by konsumować codziennie, aby mieć dobre stężenie alfa-karotenu we krwi, dodaje Chaoyang Li.

Owoce i warzywa bogate w alfa-karoten:

Owoce: dynia, dynia olbrzymia, mandarynka, morela, kabaczek, melon

Warzywa: marchewka, słodki ziemniak, brokuły, fasolka, groszek, rzepa zielona, kapusta, sałata zielona

Komentarze do: Czy znacie owoce i warzywa bogate w alfa-karoten?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz