Szukaj

Biała rzepa - właściwości i zastosowanie

Rzepa to podgatunek kapusty właściwej. Znana jest przede wszystkim z uprawy, ponieważ nigdzie nie rośnie dziko. Warzywo to przywędrowało do Europy z Pakistanu i pojawiło się już w czasach starożytnych w Grecji i Rzymie. Obecnie mniejsze bulwy białej rzepy przeznaczone są jako żywność dla ludzi, natomiast te większe pozbawione są walorów zdrowotnych, dlatego stanowią paszę dla zwierząt.

Biała rzepa - właściwości i zastosowanie

Biała rzepa na polskim rynku jest bardziej znana i dostępna niż ta czarna. Dość często myli się ją z białą rzodkiewką, jednakże ta druga ma charakterystyczny, podłużny kształt przypominający marchew. Omawiane warzywo posiada ostry i lekko cierpki smak. Rzepa ma białą skórkę, natomiast miąższ zazwyczaj występuje w kolorze jasnożółtym.

Właściwości zdrowotne i zastosowanie białej rzepy

Witamina A

Zaleca się spożywanie dużej ilości rzepy, ponieważ w ten sposób dostarczamy niemałą dawkę witaminy A, która bierze udział w prawie wszystkich procesach zachodzących w organizmie. Dodatkowo ten związek regeneruje nasz naskórek, przyspiesza proces przemiany materii i przede wszystkim poprawia kondycję naszego wzroku.

Witaminy z grupy B

Tiamina, ryboflawina, niacyna, biotyna, kwas foliowy są łatwo rozpuszczalne w wodzie i często wydalane z moczem, dlatego istotne jest ich regularne uzupełnianie. Możemy się o to zatroszczyć spożywając białą rzepę, ponieważ warzywo posiada wszystkie wyżej wymienione związki. W efekcie zapobiegniemy dolegliwościom serca, bólom kończyn, a nawet ich paraliżowi. Regularne dostarczanie witamin z grupy B do organizmu zapewni poprawne funkcjonowanie mózgu, usprawni wytwarzanie energii podczas oddychania oraz wzrost komórek.

Magnez

Magnez uważa się za najcenniejszy z pierwiastków, dlatego, aby ustrzec przed jego niedoborem w organizmie, lekarze zalecają spożywać nie tylko wiele roślin strączkowych, ale również białą rzepę. Magnez zapobiega chorobom serca, stabilizuje pracę układu trawiennego i nerwowego, a nade wszystko jako budulec kości i zębów przeciwdziała osteoporozie.

Zobacz również:

Pielęgnacja skóry, włosów i paznokci

Obecny w rzepie retinal ma niemałe znaczenie w odbudowie zniszczonych włosów i paznokci oraz ujędrnianiu skóry. Dodatkowo dba o kondycję naszego naskórka i niweluje problem przedwczesnego łysienia, który dotyka dziś wielu ludzi.

Uprawa białej rzepy

Warzywo uprawia się głównie na terenie Europy, a zatem i w Polsce. Biała rzepa nie jest wymagającą rośliną i pod tym względem porównuje się ją do rzodkiewki. Powinno się sadzić warzywo w miejscu półcienistym, ponieważ nie toleruje zbyt wysokiej temperatury i mocnego słońca. Gleba, w której zasiejemy warzywo, musi być żyzna, najlepiej gliniasto-piaszczysta. Jeśli od dłuższego czasu nie padał deszcz, należy koniecznie podlewać białą rzepę, ponieważ nie lubi ona suchego podłoża. Podczas wzrostu warto nawozić ją kompostem i obornikiem. Nasiona powinno się sadzić od kwietnia do sierpnia, a plony można zbierać już po 8 tygodniach. Białą rzepę trzeba przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

Przepisy z białą rzepą

Przepis na błyskawiczną surówkę z białej rzepy

Składniki:

  • 1 biała rzepa,
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany/jogurtu naturalnego,
  • sól i cukier do smaku,
  • koperek do posypania.

Wykonanie:

Rzepę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać ze śmietaną/jogurtem naturalnym, doprawić solą i cukrem. Przed podaniem posypać koperkiem.

Sałatka z białej rzepy

Składniki:

  • 1 biała rzepa;
  • 1 papryka czerwona;
  • szczypior;
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej;
  • 1 jabłko;
  • 3 jajka;
  • 2-3 łyżki majonezu/jogurtu naturalnego;
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę paprykę, jabłko i jaja. Białą rzepę obrać, zetrzeć na grubych oczkach, dodać pokrojony szczypior, kukurydzę, doprawić i wymieszać z majonezem lub jogurtem naturalnym, a następnie doprawić.

Tarta tatin z białej rzepy

Składniki:

  • 125 g mąki;
  • 100 g masła;
  • szczypta soli i trochę wody;
  • 5-6 ładnych, raczej młodych rzepek;
  • 2-3 łyżki miodu albo syropu z agawy;
  • ocet balsamiczny;
  • sól i pieprz.

Wykonanie:

Należy rozpocząć od zagniecenia ciasta. Posiekać masło i dodać do niego mąkę. Sól rozpuścić w wodzie i dodać do mąki i masła. Zagnieść, zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na godzinę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Rzepy obrać i pokroić na dość cienkie plastry, podobnie pokroić ziemniaki. Ułożyć je na okrągłej blaszce wysmarowanej masłem, delikatnie posolić, polać miodem, ułożyć kilka kawałeczków masła na plasterkach rzepy i wstawić do piekarnika na 15 minut. Potem wyjąć i skropić plasterki octem balsamicznym oraz świeżo mielonym pieprzem. Z powrotem włożyć do piekarnika na 5-8 minut. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować. Jak tylko blaszka z plasterkami rzepy przestygnie, ułożyć na nich ciasto, starannie wciskając brzegi do środka. Wstawić z powrotem do piekarnika na 20-25 minut. Po wyjęciu poczekać, aż lekko przestygnie i przy pomocy talerza przewrócić tatin na drugą stronę. Można podawać z zieloną sałatą z dodatkiem sosu winegret.

Autor: Zuzanna Majeran

Komentarze do: Biała rzepa - właściwości i zastosowanie

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz