Szukaj

Amerykanie jedzą wystarczające ilości witamin

Być może amerykańska dieta nie jest dietą najzdrowszą, ale jak się okazało w nowym raporcie, obywatele Stanów Zjednoczonych w większości mają adekwatne poziomy podstawowych witamin oraz składników odżywczych. Raport ten został sporządzony przez amerykańskie centra kontroli i prewencji chorób (CDC, Centers for Disease Control and Prevention).



Dla większości składników odżywczych, niecałe 10% populacji amerykańskiej ma niedobory. Aczkolwiek, poziom deficytów bardzo się zmienia, w zależności od wieku, płci oraz pochodzenia etnicznego.

I tak, na przykład, blisko jedna trzecia Afroamerykanów cierpi z powodu braku witaminy D, podkreśla raport Centers for Disease Control and Prevention.

Te wysokie niedobory są bardzo niepokojące i należy na nie zwrócić baczną uwagę, mówi jedna z badaczek stojących za tym raportem, pani Christine Pfeiffer, z narodowego centrum National Center for Environmental Health przy Centers for Disease Control and Prevention.

Przedstawiony tutaj raport zawiera w sobie rezultaty analizy próbek krwi oraz moczu, zebranych od ludzi w latach 2003 – 2006. Naukowcy zmierzyli poziomy 58 składników odżywczych.

Statystycznie, wygląda to tak:

- dla Stanów Zjednoczonych, jako całości, 10,5% ludzi miało niedobory witaminy B6;

- 8,1% miało niedobory witaminy D; - 6,7% miało niedobory żelaza;

- 6% ludzi miało niedobory witaminy C; - 2% ludzi miało niedobory witaminy B12;


- mniej niż 1% ludzi miał niedobory witaminy A, witaminy E oraz folianów.


Jeżeli zaś chodzi o poszczególne grupy etniczne, proporcje dla witaminy D, na przykład, układają się następująco:


- 31% Afroamerykanów miało niedobory witaminy D;

- 12% Amerykanów pochodzenia meksykańskiego miało niedobory witaminy D;

- 3% białych obywateli Stanów Zjednoczonych miało niedobory witaminy D.


Potrzebne są dodatkowe badania, które pozwolą wyjaśnić dlaczego czarna populacja, pochodzenia niehiszpańskiego, ma lepsze zdrowie kości, ale ma niższe poziomy witaminy D we krwi, co jest dość zadziwiające, podkreślają naukowcy z Centers for Disease Control and Prevention.

Co jeszcze?

Na pewno poprawy wymaga poziom jodu pośród kobiet w wieku 20 lat – 39 lat. W tej grupie wiekowej bowiem, poziomy jodu plasowały się, przeciętnie, poniżej poziomu niedoboru.

Jak wyjaśniają specjaliści, jod jest podstawowym składnikiem hormonów produkowanych przez tarczycę, które regulują wzrost oraz rozwój organizmu.

Raport centrów Centers for Disease Control and Prevention odkrył jeszcze wysokie poziomy niedoboru żelaza pośród kobiet pochodzenia meksykańskiego (13%), a także pośród dzieci pochodzenia meksykańskiego, w wieku od 1 do 5 lat (11%) i u dzieci czarnych (16%), w porównaniu do innych grup etnicznych.

Dodatkowo, odkryto jeszcze, że wzrosły poziomy folianów we krwi obywateli amerykańskich w ostatnich latach, co jest wielkim sukcesem władz zdrowotnych. Poziomy folianów we krwi były o 50% większe we wszystkich grupach etnicznych, odkąd Stany Zjednoczone zaczęły wzbogacać produkty z ziaren zbóż kwasem foliowym w roku 1998, podkreślają badacze z Centers for Disease Control and Prevention.

Centra CDC plaują dalsze analizy tych danych, aby sprawdzić, jaki wpływ miały wszelkie czynniki społeczne, ekonomiczne oraz styl życia na poziomy składników odżywczych we krwi obywateli amerykańskich.

Komentarze do: Amerykanie jedzą wystarczające ilości witamin

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz