Szukaj

5 kwietnia Dniem Marchewki

Niewielu wie, że to pospolite i towarzyszące nam niemal przy każdym posiłku warzywo obchodzi 5 kwietnia swoje święto.  Od czasów wczesnego dzieciństwa zajadamy się nią w każdej postaci, chrupiemy w całości, przegryzamy w surówkach, pijemy w pysznych sokach, ale czy wiemy o niej coś poza tym, że jest wyjątkowo smaczna? Z okazji jej święta, warto pochylić się chwilę nad walorami marchewki…



Marchew to warzywo pospolite. Ponieważ można je uprawiać niemalże wszędzie, w każdych warunkach – jest to podstawowa jarzyna używana do wielu potraw, zup, a nawet deserów. Zapominamy jednak, że marchewka ma bardzo wiele zalet. To jeden z pierwszych pokarmów, jaki podaje się dzieciom, ponieważ jest bardzo łatwo przyswajalna. Dietetycy zalecają właściwie każdemu konsumpcję marchewki, a to ze względu na zawartość prowitaminy A. Wystarczy zjeść 100 gram, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Ponadto naukowcy udowodnili, że jej jedzenie znacznie zmniejsza ryzyko raka wątroby. Wpływa też na redukcję zmarszczek i jędrną, gładką skórę. W sezonie letnim regularne spożywanie marchewki nadaje ładny koloryt skóry, wspomaga opalanie. 100 gram marchewki to ok. 30 kalorii, więc warto skusić się na taką przekąskę. Tym bardziej, że twarda marchewka wzmocni też nasze zęby.

Moc witamin w świeżym soku

Marchew zawiera blisko 90% wody i składa się z około 7% węglowodanów, 1% białek, 0,2% tłuszczów i około 1% celulozy. Świeżo wyciskane soki zachowują wszystkie właściwości warzyw prosto z grządki: naturalny smak i zapach, a także witaminy i sole mineralne. Świeże soki marchewkowe nie są pasteryzowane, a krótki termin przydatności do spożycia (zazwyczaj 1 dzień) stanowi dowód ich absolutnej naturalności. Soki marchewkowe to znakomity sposób  oczyszczania i alkalizowania organizmu. Stanowią źródło występującej tylko w roślinach wody organicznej, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania komórek i tkanek. Świeże soki odmładzają organizm, poprawiają koncentrację i ułatwiają trawienie. Są naturalnie mętne, niepasteryzowane, niebarwione, niekonserwowane, niesłodzone i pozbawione jakichkolwiek sztucznych dodatków. Taką propozycję świeżo wyciskanych soków ma dla Klientów firma Marwit. Do produkcji używa wyselekcjonowanych odmian marchewek, stosuje GAP (Dobrą Praktykę Rolniczą), która zapewnia zachowanie odpowiednich standardów w stosowaniu nawozów i środków ochrony roślin. Produkcja przebiega na nowoczesnej, w pełni zautomatyzowanej linii technologicznej, zgodnie z systemem HACCP, zapewniającym czystość higieniczną produktów spożywczych. Dzięki temu możemy mieć pewność, że sięgając po soki Marwit, wybieramy produkty najwyższej jakości. 

Zobacz również:



Nie tylko marchewka


W gamie propozycji obok marchewki firma proponuje świeży sok marchewkowo-selerowy, albo limitowaną serię soku marchewkowo-pietruszkowego. Każdy wariant to 100-procentowy sok z warzyw świeżo wyciśnięty. Okres przydatności do spożycia wynosi 24 godziny. Aby sok zachował wszystkie walory smakowe i zdrowotne, należy go bezwzględnie przechowywać w temperaturze od 2ºC do 6ºC.

Jednodniowy sok marchewkowy - naturalny, świeży sok wyciśnięty z polskich marchewek. Bogactwo właściwości występujących w marchewkach, jak beta-karoten, witaminy i inne mikroelementy - szczególnie dobrze działa na wzrok, wygładza zmarszczki, poprawia koloryt skóry.

Surowy sok marchewkowo-selerowy - naturalny, świeży sok z pysznych, pełnych zdrowia marchewek z delikatną nutą selera. Seler to bogactwo witaminy C oraz mikroelementów. Polepsza pracę nerek i serca, działa uspokajająco, reguluje temperaturę ciała, więc jest polecany do picia w czasie upałów.

***
Firma Marwit sp. z o. o. od kilku lat jest liderem w dziedzinie świeżo wyciskanych soków owocowych i warzywnych. Swoją ofertę stale wzbogaca o nowe smaki w krótkich seriach limitowanych. Zapytaj o Marwit w swoim sklepie.

Komentarze do: 5 kwietnia Dniem Marchewki

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz