Szukaj

Czas spędzony na oglądaniu telewizji wpływa na spożycie kalorycznych przekąsek

Wiele z nas lubi odpoczywać przed telewizorem, oglądając ulubione programy czy filmy. Czy zastanawiałeś się, jak często sięgasz po chipsy i inne kaloryczne przekąski w tym samym czasie? Nowe badania pokazują, że im więcej czasu spędzamy przed telewizorem, tym większe prawdopodobieństwo, że sięgniemy po fast-foodową przekąskę.

Badania zostały prowadzone przez prof. Temple Northup z Jack J. Valenti School of Communication na Uniwersytecie w Houston, a wyniki opublikowano w The International Journal of Communication and Health.

Nie jest to oczywiście pierwsze badanie dotyczące wpływu oglądania telewizji na spożywanie niezdrowej żywności. W tym eksperymencie, ale również w innych temu podobnych przeprowadzonych wcześniej, naukowcy stwierdzają, że to zjawisko może wyjaśniać fakt, że oglądanie telewizji to „siedząca aktywność” i zachęca do niezdrowego jedzenia.

Jednak prof. Northup starał się określić psychologiczne determinanty tego procesu. Aby tego dokonać, naukowiec przeprowadził ankietę na 591 osobach, których średnia wieku wynosiła 22 lata. Odpowiedzi w kwestionariuszu miały za zadanie pomóc w określeniu czasu spędzonego na oglądaniu telewizji, a także na zbadaniu wiedzy z zakresu żywienia uczestników.

Wyniki badań wykazały, że im uczestnik spędzał więcej czasu na oglądaniu telewizji, tym bardziej prawdopodobne było, że stosował niezdrową dietę. Co więcej, badani, którzy spędzali więcej czasu przed telewizorem, gorzej rozumieli i mieli mniejszą wiedzę z zakresu zdrowego żywienia. Profesor uważa, że  brak wiedzy żywieniowej wśród ludzi, którzy oglądają więcej telewizji, można tłumaczyć zwiększoną ekspozycję na reklamy niezdrowej żywności.

Opracowała: Agnieszka Witek

że brak wiedzy żywieniowej wśród ludzi, którzy oglądają więcej telewizji można tłumaczyć zwiększoną ekspozycję na reklamy niezdrowej żywności.

Komentarze do: Czas spędzony na oglądaniu telewizji wpływa na spożycie kalorycznych przekąsek

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz