Szukaj

Znamy smak hamburgera wyprodukowanego w całości z komórek macierzystych!

Podziel się
Komentarze0

Przepis jest prosty, jednak jego realizacja jest długa i finezyjna: bierzemy kilka milionów komórek mięśniowych krowy (to niewielka ilość) i hodujemy je w laboratorium, aby utworzyły 20 tysięcy bardzo cienkich włókien mięsa. Włókna te rosną przez kolejne 6 tygodni. Następnie dodajemy bułkę tartą, sól, sok z buraków, karmel i szafran. W rezultacie otrzymujemy stek o wadze 142 gramów, który kosztuje bagatela 250 tysięcy euro.



- Nasz hamburger jest wyprodukowany z komórek mięśniowych pobranych bezpośrednio od krowy - wyjaśnił Mark Post, holenderski badacz z Maastricht University. - Niczego nie modyfikowaliśmy. Aby eksperyment mógł zakończyć sie sukcesem, otrzymana tkanka musi mieć taki sam wygląd, taką samą konsystencję i, miejmy nadzieję, również taki sam smak jak prawdziwe mięso.

Zobacz również:


   
Ten wyjątkowy burger był degustowany w poniedziałek w Londynie, przez dwójkę ekspertów ochotników - Austriaczkę, "badaczkę trendów kulinarnych" i Amerykanina, autora książki o "smakach jutra".

Werdykt brzmiał następująco - "smak dosyć intensywny, konsystencja podobna do naturalnej mimo wyraźnego braku tłuszczu".
   
Dla profesora Posta, którego badania finansuje Sergey Brin, współzałożyciel Google, metoda ta jest jednocześnie etyczna i ekologiczna.

Jednak wciąż istnieje poważna przeszkoda: hamburgery w takiej cenie nie będą się sprzedawać.

Komentarze do: Znamy smak hamburgera wyprodukowanego w całości z komórek macierzystych!

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz