Szukaj

Korzyści zdrowotne marchewki

Podziel się
Komentarze1

Marchewka to najpopularniejsze warzywo na naszych stołach. Jemy ją często i chętnie, a mało kto powie, że jej nie lubi. Jednak czy jadana jest jedynie z przyzwyczajenia, czy wiemy co kryje się w pomarańczowym korzeniu? Warto się o tym przekonać.

Korzyści zdrowotne marchewki

Dobra opinia marchewki

Znamy ją od lat, jednak nie wyglądała kiedyś tak, jak obecnie. Pochodzi z terenów Afganistanu, gdzie była hodowana już tysiące lat temu i nie wyglądała tak jak teraz. Była niedużymi fioletowymi lub żółtymi korzeniami o gorzkim smaku. Dopiero holenderscy rolnicy w XVI i XVII wieku wyhodowali znaną nam dzisiaj odmianę. Fioletowa, żółta i biała marchewka nadal bywa sprzedawana w sklepach ze zdrową żywnością. Każda z odmian posiada mnóstwo składników odżywczych, dlatego powinno się ją włączyć do diety i jeść nawet kilka razy dziennie w różnej formie.

Skarby w marchewce

Szczególnie chwalona jest za zawartą w niej witaminę A. Według najnowszych badań zapewnia aż 210% dziennego zapotrzebowania na nią osoby dorosłej. Poza witaminą A dostarcza także pewną ilość witaminy C, którą organizm bardzo lubi i której potrzebuje. Kolejnym jej istotnym składnikiem jest beta-karoten. To właśnie on nadaje marchewce charakterystyczny, pomarańczowy kolor. Beta-karoten jest wchłaniany w jelitach i przekształcany w cenną witaminę A w momencie trawienia. Podkreślić trzeba także zawartość błonnika w marchewce, witaminy K ważnego dla krzepliwości krwi, kwasu foliowego, szczególnie przydatnego kobietom w ciąży, potasu, manganu, fosforu, witaminy E i cynku, dwóch składników nazywanych źródłem młodości i piękna oraz witamin z grupy B i PP. Jeśli natomiast liczymy na większą ilość przeciwutleniaczy, najlepiej wówczas sięgnąć po inne odmiany marchewki np. czerwoną, żółtą, które zawierają ich dwa razy więcej niż pomarańczowa.

Zobacz również:

Marchewka a choroby

Według prowadzonych badań marchewka ma pozytywny wpływ na hamowanie rozwoju chorób nowotworowych i chorób sercowo-naczyniowych. Wiąże się to z zawartymi w niej przeciwutleniaczami oraz karotenoidami, które blokują rozwój wolnych rodników w organizmie. I tak dowiedziono, że spożywanie marchewki kilka razy w tygodniu w znacznym stopniu chroni przed zachorowaniem na raka płuc, zwłaszcza w przypadku palaczy. Zawarty w marchwi beta-karoten potrafi zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, natomiast wypijanie soku z marchwi zmniejsza ryzyko zachorowania na białaczkę, a w czasie choroby potrafi zmniejszać ilość komórek rakowych w organizmie.

Dodatkowo mężczyźni w każdym wieku powinni być zainteresowani spożywaniem dużej ilości marchewki w swojej diecie, ponieważ może ona w znacznym stopniu ograniczyć ryzyko zachorowania na raka prostaty. Poza działaniem przeciwnowotworowym znamy ją, jako polecane warzywo na problemy ze wzrokiem. Za dobry wzrok odpowiada m.in. witamina A, której marchewka posiada pod dostatkiem. Oczywiście sprawi ona, że w przypadku wady wróci idealne widzenie, jednak wspomaga oko oraz zapobiega pogarszaniu się wzroku.

Do innych zalet marchewki można włączyć regulację poziomu cukru we krwi. Marchewka jest niskokaloryczna, więc można ja jeść bez obawiania się o wagę i włączać we wszystkie diety odchudzające.

Z marchewką na zdrowie

Przedawkowanie witaminy A przez przyjmowanie jej wraz z marchewką w posiłkach nie jest możliwe. Jedynym skutkiem ubocznym jedzenia dużej ilości marchewki może być lekko pomarańczowy kolor skóry. Dzieje się tak w przypadku jedzenia jej lub picia soków. Marchew jest warzywem, które można zjeść w każdej formie. Ugotowane, na surowo, przetworzone na soki. Słodkawy smak nadaje się również do wypieków od chleba zaczynając, na ciastach kończąc.

'Zazwyczaj i tak jest częścią naszego menu, jednak warto jeść jej więcej czy to w postaci surówek, w zupach lub jako soki. Jej właściwości na pewno nie zaszkodzą, mogą jedynie pomóc dostarczyć naszemu ciału odpowiednich wartości odżywczych i witamin.

Autor: Karolina Skrzek

Komentarze do: Korzyści zdrowotne marchewki (1)

marcin1986
marcin1986 23-12-2013 16:27

Kolor skóry a marchewka

1

Znam pewną kobietę, która przez wiele lat właśnie jadła bardzo często marchewki. Teraz jej skóra jest odcieniem ciemnego pomarańczu, a brązu :P Mimo wszystko ładnie to wygląda :) Sam często pije soki marchewkowe :P... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (1)
Dodaj komentarzPokaż wszystkie komentarze