Naukowcy z University of Michingan odkryli nową potencjalną korzyść płynącą ze stosowania szczególnej molekuły znajdowanej zielonej herbacie: zapobieganie nieprawidłowemu tworzeniu się określonych białek w mózgu. Skupiska białek zwanych amyloidami powiązanymi z metalami towarzyszą chorobie Alzheimera oraz innym chorobom neurodegeneracyjnym.
                                                            Artykuł naukowy opublikowany w Proceedings of the National Academy of Sciences wyjaśnia, w jaki sposób naukowcy z U-M Life Sciences Institute w laboratorium użyli ekstraktu z zielonej herbaty do kontroli tworzenia się blaszek tego amyloidu (amyloid beta powiązany z metalami).
W przebiegu eksperymentu, wspomniana molekuła zawarta w zielonej herbacie – galusan epigallokatechiny (EGCG, ang. (-)-epigallocatechin-3-gallate) – zahamowała tworzenie się i rozpuściła już istniejące złogi protein zawierające metale, takie jak miedź, cynk i żelazo.
Jedna z autorek badania, Mi Hee Lim, podkreśla, że wielu naukowców jest podekscytowanych możliwościami EGCG. Zaznacza też, że EGCG wraz z innymi flawonoidami pochodzącymi z produktów naturalnych, już dawno zostały uznane za silne antyoksydanty.
Zobacz również:
- Alzheimer - czy mnie to także grozi?
 - Dieta, która może obniżyć ryzyko Alzheimera
 - Choroba Alzheimera
 - Czy rak skóry może wiązać się ze zmniejszonym ryzykiem choroby Alzheimer'a?
 - Jak rozpoznać objawy choroby Alzheimera?
 - Diagnozowanie Alzheimera. Tak, ale kiedy?
 - Jak krewni łagodzą zapominanie?
 - Czy istnieją leki na chorobę Alzheimera?
 
Co ważne, praca Mi Hee Lim i jej kolegów jest pierwszym na ten temat badaniem interdyscyplinarnym, która została przeprowadzona przez naukowców reprezentujących trzy różne dziedziny nauki: chemię, biochemię i biofizykę.
Mi Hee Lim twierdzi, że większość uczonych zajmujących się zagadnieniem małych molekuł i amyloidów powiązanych z metalami, patrzy na nie z ograniczonej perspektywy.
- Jednak my wierzymy, że należy zebrać razem wiele różnych strategii, ponieważ ludzki mózg jest bardzo złożony – powiedziała badaczka.
Następnym krokiem naukowców będzie próba modyfikacji molekuły i sprawdzenia jej zdolności do hamowania procesu tworzenia się blaszek u muszek owocowych. Badacze chcą zmodyfikować molekułę w taki sposób, aby zahamowała proces tworzenia się blaszek proteinowych odpowiedzialnych za chorobę Alzheimera.
Wraz z Bing Ye, neurobiologiem z U-M Life Sciences Institute, Mi Hee Lim planuje zbadać potencjał molekuły do neutralizowania toksyczności złogów zawierających białko i metale na przykładzie muszek owocowych.







