Szukaj

Wpływ rozmiaru porcji na ilość konsumowanego pokarmu jest nieunikniony

Ludzie, którym zostały zaserwowane większe porcje, jedzą więcej niż ci, którym zostały podane porcje mniejsze, nawet kiedy zostali poinformowani o wpływie wielkości porcji na ilość konsumowanego jedzenia, podaje badanie z University of New South Wales.



Wiedza o tym, jak jeść rozważnie - zamiast nierozsądnie - również nie zmniejszyła ilości konsumowanego jedzenia u tych, którym została zaserwowana większa porcja.

Badanie opublikowane w Journal of Health podkreśla, że wielkość porcji wpływa na przejadanie się. Być może wnioski te przyczynią się do opracowania nowych strategii interwencyjnych w walce z nadwagą i otyłością.

- Jeśli nie uda nam się odkryć efektywnych metod, możliwe, że trzeba będzie wprowadzić politykę dotyczącą generalnie zdrowszego środowiska odżywiania - stwierdza Dr Lenny Vartanian, wykładowca w UNSW School of Psychology oraz autor tego badania.

Rozmiary porcji zarówno w restauracjach, jak i w domowych posiłkach zwiększyły się dramatycznie od lat 1970, i są powiązane z coraz większym poziomem otyłości w społeczeństwie.

Zobacz również:



- Badanie dowiodło, że zwiększanie porcji zarówno jedzenia, jak i napojów podnosi ilość przyjmowanych kalorii. Zwraca też uwagę, że nie jest to spowodowane czynnikami takimi jak głód czy smak jedzenia - mówi dr Vartanian.

Badanie przeprowadzone na 96 kobietach jest pierwszym doświadczeniem mającym ukazywać istnienie tego fenomenu oraz uświadamiać jego wpływ na przejadanie się.

Uczestnikom zaserwowano 350-gramową lub 600-gramową porcję makaronu z sosem pomidorowym na lunch.

Jedna z grup dostała broszurę na temat wpływu czynników zewnętrznych, takich jak nastrój, reklamy, wielkość porcji oraz czynniki społeczne i kulturowe na przejadania się. Następnie zostali poproszeni o opisanie, jak te czynniki wpływały na nich w przeszłości.

Grupa ta również została nauczona jak skoncentrować się na wewnętrznych doświadczeniach, takich jak smak jedzenia, uczucie głodu i sytości, zanim zostały im zaserwowane posiłki.

- Żaden z tych zabiegów nie był w stanie zapobiec konsumowaniu zbyt dużej ilości jedzenia. Ogólnie, uczestnicy z grupy, której zaserwowano większą porcję, spożywali około 69 gramów więcej niż ci z mniejszymi porcjami - opisuje dr Vartanian.

Różnica ta to około 87 kalorii, czyli 365 kilodżuli, dodatkowej energii.

Komentarze do: Wpływ rozmiaru porcji na ilość konsumowanego pokarmu jest nieunikniony

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz