Szukaj

Truskawki i jagody obniżają ryzyko ataku serca

Badanie pokazało, że konsumowanie 3 lub więcej porcji tych owoców tygodniowo może zmniejszyć ryzyko ataku serca u kobiet o 1/3, w porównaniu do pań, które jadały je raz na miesiąc albo rzadziej, nawet jeżeli ich dieta była bogata w inne owoce i warzywa, jak czytamy w artykule opublikowanym w Circulation: Journal of the American Heart Association.



Dzieje się tak, ponieważ truskawki i jagody zawierają mnóstwo naturalnych składników, zwanych flawonoidami, które możemy znaleźć też w winie, w winogronach, w jarzynach i owocach, takich jak bakłażany i jeżyny.

Konkretna klasa flawonoidów, zwana antocyjaninami, może wspomagać rozszerzanie tętnic oraz zapobiegać powstawaniu płytek.

Dr Eric Rimm, główny autor badania z Harvard School of Public Health w Bostonie w USA, mówi: jagody i truskawki łatwo wcielić do codziennej diety. Ta prosta zmiana w odżywianiu ma znaczący wpływ na prewencję.

Owoce te były przedmiotem przedstawionej analizy, ponieważ są one konsumowane najpowszechniej w Stanach Zjednoczonych. Być może inne produkty mogą mieć ten sam efekt, mów dr Rimm.


Zespół naukowców z Harvard School of Public Health w USA i z University of East Anglia w UK przeprowadził badanie pośród 93 600 kobiet w wieku 25 – 42 lata, objętych Nurses Health Study II. Kobiety wypełniały kwestionariusz na temat diety co cztery lata przez 18 lat.

W trakcie badania doszło do 405 zawałów serca.

Dr Aedin Cassidy z Department of Nutrition na Norwich Medical School of the University of East Anglia w Norwich mówi: wykazaliśmy, że nawet w młodszym wieku jadanie tych owoców może zredukować ryzyko zawału serca w życiu późniejszym.

Odkrycia te są niezależne od innych czynników ryzyka, takich jak wiek, wysokie ciśnienie krwi, rodzinna historia zawału serca, BMI, palenie, kofeina, alkohol czy ćwiczenia.

American Heart Association popiera jedzenie jagód jako część zrównoważonej diety, która powinna zawierać także inne owoce i warzywa oraz produkty pełnoziarniste. Dzięki takiej diecie gwarantujemy sobie optymalną ilość składników odżywczych i dobre zdrowie.

Komentarze do: Truskawki i jagody obniżają ryzyko ataku serca

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz