Szukaj

Spożycie jogurtu zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2

Nowe badania opublikowane w czasopiśmie Diabetologia (Dz. Europejskiego Towarzystwa Badań nad Cukrzycą) pokazują, że większe spożycie jogurtów, w porównaniu z brakiem ich konsumpcji, może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2. o 28%. Naukowcy z Uniwersytetu w Cambridge odkryli, że w rzeczywistości większe spożycie niskotłuszczowych produktów mlecznych fermentowanych, które obejmują wszystkie odmiany jogurtów i serów o niskiej zawartości tłuszczu, zmniejsza względne ryzyko cukrzycy o 24%.

- To badanie wskazuje, że określone pokarmy mogą odgrywać ważną rolę w zapobieganiu cukrzycy typu 2.9, a takie wiadomości są istotne dla zdrowia publicznego – komentuje główny badacz doktor Nita Forouhi, z Medical Research Council (MRC) z Uniwersytetu w Cambridge.

Produkty mleczne są ważnym i głównym źródłem wysokiej jakości białka, witamin i minerałów. Jednak są one również źródłem tłuszczów nasyconych, których nie powinniśmy spożywać w dużych ilościach, zastąpić je produktami o niższej zawartości tłuszczów.  
Dotychczasowe badania na temat powiązań między spożyciem produktów mlecznych o wysokiej zawartości tłuszczu lub o niskiej zawartości tłuszczu oraz cukrzycą miała niejednoznaczne wyniki. Charakter związku między spożyciem produktów mlecznych i cukrzycą typu 2. pozostaje niejasny. To skłoniło autorów do przeprowadzenia nowego badania.

Zobacz również:

Badania oparte na dużym badaniu EPIC - Norfolk, objęło ponad 25.000 mężczyzn i kobiet żyjących w hrabstwie Norfolk, w Wielkiej Brytanii. Przez 11 lat obserwowano i porównywało szczegółowy dzienny rejestr wszystkich produktów i napojów spożywanych w ciągu tygodnia. Informacje zebrane na podstawie wyników 753 osób, ukazały przypadki rozwoju wystąpienia cukrzycy typu 2., z 3502 losowo wybranych uczestników badania.

Pozwoliło to naukowcom ocenić ryzyko wystąpienia cukrzycy w stosunku do całkowitego zużycia produktów mlecznych, a także rodzaju poszczególnych produktów mlecznych.

Spożywanie nabiału, mleka i sera nie było związane z ryzykiem cukrzycy, także produkty z wysokimi tłuszczami nie wpływały na rozwój cukrzycy. W przeciwieństwie do tych z najwyższym spożyciem niskotłuszczowych produktów mlecznych (np. jogurty, fromage frais i niskotłuszczowy twaróg ) były o 24 % mniej narażone na rozwój cukrzycy typu 2.

Redukcja ryzyka nastąpiła u osób, które spożywały średnio cztery i pół standardowych posiłków 125g jogurtu tygodniowo.

Chociaż ten typ badania nie może okazać , że spożywanie produktów mlecznych powoduje zmniejszenie ryzyka cukrzycy, można z pewnością dodać, że produkty mleczne zawierają inne korzystne składniki, takie jak witamina D, wapń i magnez. Ponadto, fermentowane produkty mleczne, mogą wywierać korzystny wpływ przeciwko cukrzycy poprzez probiotyczne bakterie i specjalne postaci witaminy K związany z fermentacją.

Autorzy badania wyciągnęli wniosek, że ich badanie zapewnia solidne dowody, że spożywanie niskotłuszczowych produktów mlecznych fermentowanych, m. in. jogurtów, jest związany ze zmniejszeniem ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. w przyszłości.

Magda Strzyklaska

Komentarze do: Spożycie jogurtu zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz