Szukaj

Spożycie fast foodów zwiększa ryzyko cukrzycy i chorób serca

Niebezpieczeństwo, z jakim wiąże się spożywanie fast foodów, jest dokładnie udokumentowane; porcje są często większe, a jedzenie zazwyczaj ma dużo kalorii, a mało składników odżywczych. Naukowcy z University of Minnesota School of Public Health przeprowadzili badania nawyków żywieniowych mieszkańców Singapuru i znaleźć nowe dowody na to, że dieta bogata w fast foody zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób wieńcowych.



Najnowsze badania, opublikowane na stronie Circulation, czasopisma the American Heart Association, dowodzą, że spożywanie fast foodów nawet raz w tygodniu zwiększa ryzyko zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca - o 20 proc. w stosunku do osób, które się zdrowo odżywiają.

Jedzenie fast foodów dwa lub trzy razy w tygodniu podnosi ryzyko do 50 proc., a w przypadku sięgania po fast foody cztery i więcej razy w tygodniu, ryzyko wzrasta do prawie 80 proc.

Z kolei jedzenie fast foodów więcej niż dwa razy w tygodniu zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, o 27 proc.

"Chcieliśmy zbadać powiązania zachodniego stylu jedzenia fast foodów z sercowo-metabolicznym ryzykiem w populacji chińskiej w Azji Południowo-Wschodniej, która stała się siedliskiem cukrzycy i chorób serca. To co odkryliśmy, to dramatyczny w skutkach wpływ fast foodów na zdrowie publiczne", powiedział, kierujący badaniami dr Andrew Odegaard, Magister Zdrowia Publicznego na University of Minnesota.

Zobacz również:


 
Naukowcy z School of Public Health przeprowadzili te badania przy współpracy z kolegami z National University of Singapore. Wspólnie analizowali wyniki badań przeprowadzonych przez 16 lat, począwszy od 1993 r., które opisywały nawyki żywieniowe 52 tys. chińskich mieszkańców Singapuru, którzy niedawno doświadczyli nagłego przejście z tradycyjnej kuchni do zachodniego stylu jedzenia.

"Zaskakujące jest to, że uczestnicy badania, którzy zadeklarowali jedzenie fast foodów najczęściej, byli młodzi, lepiej wykształceni, mniej palili i byli bardziej skłonni do aktywności fizycznej. Ten profil konsumenta jest zazwyczaj związane z niższym ryzykiem sercowo-metabolicznym”,  powiedział Odegaard.

Jak twierdzi starszy badacz, dr Mark Pereira, Magister Zdrowia Publicznego z the School of Public Health's Division of Epidemiology and Community Health, nowe badania dostarczą ważną zmianę w perspektywie zdrowia globalnego i transferu żywienia, w czasach, gdy kultury, rozwijające się w różnych częściach świata, zaczynają odchodzić od swojej tradycyjnej kuchni i sposobu ćwiczeń.

Fast food jest jednym z aspektów globalizacji i zarazem eksportem kultury amerykańskiej i zachodniej do innych części świata, niekoniecznie pozytywnie wpływającym na tradycje innych państw.

"Światowe organizacje zdrowia publicznego powinny koncentrować się na zachowaniu pozytywnych aspektów kultur tradycyjnych, przy jednoczesnym zapobieganiu rozprzestrzenianiu uznanych na podstawie naukowych badań, szkodliwych czynników", powiedział  dr Mark Pereira.



Komentarze do: Spożycie fast foodów zwiększa ryzyko cukrzycy i chorób serca

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz