Szukaj

Sok z jeżyny andyjskiej pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia

Powszechnie znane są właściwości zdrowotne czerwonych owoców. Naukowcy z europejskiego projektu badawczego zainteresowali się szczególnie jednym z nich - jeżyną andyjską. Owoce te są bardziej kwaśne i cierpkie niż jeżyny, które rosną dziko na naszych łąkach, w zaroślach i lasach, jak wyjaśnia Fabrice Vaillant z Centre de recherche agronomique pour le développement (Cirad) w Montpellier.



Mają one również dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i pomagają skutecznie zapobiegać chorobom układu krążenia.
   
Do takich właśnie wniosków doszli naukowcy, którzy szczegółowo przeanalizowali właściwości tych owoców.

- Jeżyna andyjska zawiera antyoksydanty i polifenole, w tym antocyjany i taniny, które nadają kolor i doskonale wpływają na nasze zdrowie - napisał w artykule M. Vaillant, koordynator projektu badawczego.

Na początku badacze skupili się na badaniu związków zawartych w jeżynach andyjskich w zależności od miejsca, z którego pochodziły (Ekwador, Kolumbia i Kostaryka).

Zobacz również:


   
Następnie owoce poddano różnym metodom przetwórstwa - ekstrakcji, filtracji, klaryfikacji, pasteryzacji i pakowaniu soku. Trzeci etap prac został przeprowadzony na ochotnikach.

Rezultaty ostatniego etapu badań jasno wykazały, że sok z jeżyn andyjskich ma dobroczynny wpływ na zdrowie i może być stosowany w profilaktyce zespołu metabolicznego i chorób układu krążenia.
   
Według naukowców te korzyści zdrowotne związane są z obecnością tanin o nazwie elagitaniny, które są metabolizowane przez florę jelitową i wchłaniane w formie bardziej aktywnych cząsteczek o nazwie urolityny.

Cząsteczki te mogą przetrwać w organizmie nawet kilka dni po spożyciu. Elagitaniny to te same substancje, które są obecne w winach leżakujących w dębowych beczkach, których umiarkowane spożycie również pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia.
   
Prace te pozwoliły również odkryć właściwości zdrowotne innego soku - soku z hibiskusa, który jest tradycyjnym napojem w Afryce. Według naukowców posiada on udowodnione zdolności antyoksydacyjne. Sok ten, otrzymywany z suszonych kielichów kwiatów czerwonego hibiskusa, dobrze komponuje się z dodatkiem mięty i imbiru.




Komentarze do: Sok z jeżyny andyjskiej pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz