Szukaj

Rola błonnika w procesie odchudzania

Dobroczynne właściwości błonnika coraz częściej cenione są wśród osób, które chcą schudnąć. Błonnik pokarmowy to substancja pochodzenia roślinnego i należy do węglowodanów, które nie są przyswajalne przez organizm. W praktyce nie jest naturalnie trawiony i wchłaniany przez organizm.

Rola błonnika w procesie odchudzania

Jest natomiast bardzo ważnym elementem diety i posiada mnóstwo zalet w zapobieganiu wielu chorobom cywilizacyjnym między innymi otyłości czy miażdżycy.

Przede wszystkim pełni rolę wspomagającą układ pokarmowy i procesy trawienia. Osoby, które dążą do utraty wagi powinny dodać do swojej diety produkty bogate w źródło błonnika. Gdy osoba ma problemy z trawieniem, deficyt błonnika może skutkować jeszcze większymi problemami układu pokarmowego, a dodatkowo zaparciami. Oprócz naturalnych produktów, ten element diety łatwo kupi się w drogerii czy aptece w postaci rozpuszczalnych proszków czy tabletek.

Wpływ błonnika na organizm i sylwetkę

Osoby pragnące schudnąć powinny mieć na uwadze, że dieta bogata w źródło błonnika ma na ich organizm dobroczynny wpływ. Przede wszystkim wspomaga odchudzanie, produkty bogate w ten składnik pęcznieją w żołądku, człowiek staje się szybciej syty i zmniejsza się uczucie głodu. Wspomaga przemianę materii i zapobiega zaparciom. W odpowiednich ilościach wspomaga pracę jelit, a nawet może zapobiec jego nowotworowi. Jednym z walorów błonnika jest to, że jego przyjmowanie wspiera wydalanie z organizmu toksyn, metali ciężkich i kwasów żółciowych.

Zobacz również:

Gdzie znaleźć błonnik?

Dużą dawkę można znaleźć w warzywach strączkowych, orzechach, pełnych ziarnach zbóż czy suszonych owocach. Występuję również w kaszy i ryżu. Niestety, osoby, których dieta opiera się głównie na mięsie, powinny dodać do jadłospisu składniki bogate w błonnik, ponieważ nie występuję on w żadnych artykułach tłuszczowych i pochodzenia zwierzęcego.
Oczywiście, wszystko przyjmowane w nadmiarze, zamiast pomóc może zaszkodzić. Należy pamiętać, że błonnik pokarmowy w dużej ilości może wywołać wzdęcia, biegunkę czy ból brzucha. Może również na tyle rozszerzyć swoją pojemność, że utknie w przewodzie pokarmowym. Główną zasadą jest umiarkowanie w jego spożyciu, jest to przede wszystkim suplement diety i ma na celu wspomagać organizm w walce z tuszą. Dodatkowo, można zaznaczyć, że, oprócz naturalnych składników, sproszkowany błonnik jest efektywniejszy w działaniu niż w tabletkach.

Gdy zdrowy tryb życia jest priorytetem, warto zadbać o racjonalną dietę i  dostarczenie  potrzebnych składników do organizmu. Błonnik, to składnik, który pozytywnie oddziałuję na układ pokarmowy. Na przykład jadłospis zasobny w owoce i warzywa, które są w niego obfity, są smacznym uzupełnieniem codziennej diety, a oprócz błonnika posiadają wiele innych witamin potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania ciała. Inteligentna dieta sprawi, że dłużej będziemy cieszyć się zdrowiem, a dodatkowo poprawi samopoczucie i wspomoże odchudzanie, modelując sylwetkę.

Komentarze do: Rola błonnika w procesie odchudzania

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz