Szukaj

Podział na porcje zmniejsza ilość spożycia niezdrowych produktów

Kiedy siadamy z torbą chipsów przed telewizorem nie zastanawiamy się, co tak naprawdę kryje się w tym produkcie. Często objadamy się, zapominając o zasadach racjonalnego odżywiania. Czy studiując dokładnie, jaką ilość tej przekąski spożyliśmy, bylibyśmy w stanie z niej zrezygnować? Ostatnie badania przeprowadzone przez dr Andrew Geier, dr Brain Wansink i dr Pawła Rozin, wskazują, że świadomość ilości zjedzonych pokarmów pomaga zmniejszyć konsumpcję niezdrowych przekąsek.

Żetony czerwone i żółte

W celu zbadania wpływu ilości spożywanej żywności, przeprowadzono badnie wśród studentów, których zadaniem było jedzenie chipsów podczas oglądania filmu. W jednej z klas znajdowały się czerwone żetony, które były włożone do tuby w regularnych odstępach, w celu wizualnego oddzielenia. Natomiast wśród drugiej grupy nie zastosowano żadnego podziału na porcje.

Wnioski

Co z tego wynika? Studenci mający czerwone żetony znacznie bardziej ograniczyli spożywanie chipsów, w porównaniu do tych, których porcje nie były podzielone. Przekłada się to na spożycie około 250 kalorii więcej! Podział na porcje okazał się skuteczną strategią, w celu zmniejszenia spożycia niezdrowego produktu.

Zobacz również:

Warto spróbować

Wielkość opakowania staje się coraz bardziej skuteczną strategią działania. Zniechęca to do nadmiernego spożywania przekąsek, które mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Aby dowiedzieć się, dlaczego zaobserwowano takie zjawisko, należałoby przeprowadzić kolejne badania. Z całą jednak pewnością sami możemy wypróbować tą metodę działania w życiu, dzieląc porcje przekąsek na mniejsze części. Wtedy będziemy w stanie ocenić nasz poziom konsumpcji i sprawdzić, czy jest on prawidłowy, czy może przesadzamy ze spożyciem niezdrowych produktów.

Komentarze do: Podział na porcje zmniejsza ilość spożycia niezdrowych produktów

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz