Szukaj

Podążanie za zachodnimi stylami żywieniowymi może prowadzić do zwiększenia ryzyka przedwczesnej śmierci

Wyniki nowych badań przeprowadzonych na dorosłych Brytyjczykach, opublikowane w The American Journal of Medicine, sugerują, iż uleganie zachodnim dietom (bogatym w smażone, słodkie jedzenie, przetworzone, czerwone mięso, zboża oraz wysokotłuszczowe produkty mleczne) zmniejsza prawdopodobieństwo dożycia sędziwego wieku we względnie dobrym zdrowiu oraz z zachowaniem sprawności fizycznej.



- Wpływ diety na konkretne choroby związane z wiekiem był przedmiotem wielu badań, ale tylko w niektórych z nich uwzględniono holistycznie związek stylu żywienia z funkcjonowaniem w wieku starszym. Sprawdziliśmy, czy dieta stosowana w wieku średnim po upływie 16 lat, przy wykorzystaniu indeksu zdrowego żywienia (AHEI), wpływa na fenotypy starzenia się - wyjaśnił prowadzący badania dr Tasnime Akbaraly z Montpellier we Francji.

AHEI to powszechnie stosowany wskaźnik jakości diet, stworzony z myślą o dostarczaniu informacji o poprawnym żywieniu się oraz zmniejszaniu ryzyka zachorowalności na różne choroby, takie jak cukrzyca czy zaburzenia układu sercowo-naczyniowego.

Badacze przeanalizowali uprzednio zebrany materiał w projekcie British Whitehall II, z którego wynikało, iż przestrzeganie indeksu AHEI może podwoić szanse odwrócenia zespołu metabolicznego, czyli stanu, który zapowiada choroby serca, często ze skutkiem śmiertelnym.


Naukowcy chcieli zidentyfikować czynniki dietetyczne, które nie tylko zapobiegają przedwczesnej śmierci, ale także sprzyjają "idealnemu starzeniu".


Zespół naukowców przebadał dane 3775 mężczyzn oraz 1575 kobiet z lat 1985-2008, których średnia wieku wynosiła 51 lat. Na podstawie informacji gromadzonych i uaktualnianych co 5 lat, wyniki sklasyfikowano w 5 następujących kategoriach:

- idealne starzenie się rozumiane jako brak chorób przewlekłych oraz wysoką sprawność fizyczną, mentalną i kognitywną – 4% uczestników

- dolegliwości sercowo-naczyniowe bez skutków śmiertelnych – 12,7%

- dolegliwości sercowo-naczyniowe śmiertelne – 2,8%

- dolegliwości niezwiązane z układem sercowo-naczyniowym, śmiertelne – 7,3%

- normalne starzenie się – 73,2%

Badanie pokazało, że uczestnicy, którzy stosowali się w bardzo niskim stopniu do indeksu AHEI, zwiększali dla siebie ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz ryzyko zgonu niezwiązane z chorobami sercowo-naczyniowymi.

Uczestnicy, którzy stosowali reżim dietetyczny typu "zachodniego", tzn. smażone jedzenie, słodycze, przetworzone jedzenie, czerwone mięso, zboża rafinowane, wysokotłuszczowe produkty nabiałowe, zmniejszali swoje szanse na "idealne starzenie".

- Wykazaliśmy, że konkretne dietetyczne zalecenia, takie jak te zawarte w AHEI, mogą zredukować prawdopodobieństwo niezdrowego starzenia się, a unikanie zachodnich wzorców żywieniowych może przyczynić się do dożywania starszego wieku i to w stanie wolnym od chorób przewlekłych oraz we względnie wysokim stopniu sprawności - komentuje wyniki badań dr Akbaraly.

Komentarze do: Podążanie za zachodnimi stylami żywieniowymi może prowadzić do zwiększenia ryzyka przedwczesnej śmierci

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz