Szukaj

Omega 3: kwas tłuszczowy uzyskany z ryb zapobiega ryzyku cukrzycy

Wysokie stężenie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega - 3 w surowicy krwi może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2. – według badań Uniwersytetu Wschodniej Finlandii opublikowanych niedawno w Diabetes Care. Źródłem tych kwasów tłuszczowych są ryby i oleje rybne.

Cukrzyca typu 2 staje się coraz bardziej rozpowszechniona na całym świecie. Nadwaga jest najbardziej znaczącym czynnikiem ryzyka, co oznacza, że dieta i styl życia wśród innych czynników odgrywają ważną rolę w rozwoju cukrzycy typu 2. Wcześniejsze badania wykazały, że kontrola wagi, ćwiczenia oraz wysokie stężenie kwasu linolowego w surowicy związane są ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy.

Jednak ustalenia dotyczące spożycia ryb lub długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega - 3 i ich wpływu na ryzyko wystąpienia cukrzycy były sprzeczne. Ich ochronne właściwości były głównie obserwowane w populacjach azjatyckich, natomiast podobnej zależności nie zaobserwowano w badaniach europejskich i amerykańskich. W kilku badaniach stwierdzono, że duże spożycie ryb zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Zobacz również:


Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study (KIHD), badania nad czynnikiem ryzyka chorób niedokrwienia serca, przeprowadzono u 2212 mężczyzn w wieku 42-60, w latach 1984-1989. Określało ono stężenie kwasów tłuszczowych omega 3 w surowicy krwi.  Podczas obserwacji trwającej ponad 19 lat, u 422 mężczyzn rozpoznano cukrzyce typu 2.

Stężenia długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega 3 zostały użyte w celu rozdzielenia badanych na cztery kategorie. Ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 u mężczyzn z najwyższym poziomem stężenia w surowicy krwi kwasów tłuszczowych omega 3. było o 33 % niższe, niż u tych, którzy mieli najniższy poziom.

Badanie pokazuje związek pomiędzy spożyciem ryb i ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2 . Dobrze zbilansowana dieta powinna zawierać co najmniej dwa posiłki rybne w tygodniu, najlepiej tłuste ryby. Ryby bogate w długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega 3 to m.in. łosoś, pstrąg tęczowy, sielawy, leszcze, śledzie, sardele, sardynki i makrele, natomiast czarniak i dorsz atlantycki nie są dobrym wyborem. Kontrola wagi, zwiększenie aktywności fizycznej i dobrze zbilansowana dieta według zaleceń stanowią podstawy zapobiegania cukrzycy.

Magda Strzyklaska

Komentarze do: Omega 3: kwas tłuszczowy uzyskany z ryb zapobiega ryzyku cukrzycy

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz