Szukaj

Korzyści wynikające z karmienia krów nasionami lnu

Krowy mleczne, które są karmione nasionami lnu, dają więcej odżywczego mleka, głoszą badania przeprowadzone przez Oregon State University. Ich mleko zawiera więcej kwasów tłuszczowych omega-3 i mniej tłuszczów nasyconych.



Dieta bogata w tłuszcze nasycone może zwiększać poziom cholesterolu oraz powodować choroby serca, natomiast posiłki zawierające kwasy omega-3 i inne wielonienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszają ryzyko chorób serca, wykazały badania.

Tradycyjna mieszanka paszowa, którą żywi się bydło, składa się z kukurydzy, zbóż, suszonej lucerny i kiszonki. Takie karmienie zwierząt skutkuje niskim stężeniem kwasów omega-3 i innych tłuszczów wielonienasyconych w produktach mlecznych, według Gerda Bobe, który opublikował swoje wnioski w Journal of Dairy Science.

Dziesięć ciężarnych krów w mleczarni OSU było karmionych różną ilością ziaren lnu, aż do 7 procent ich dziennej diety. Naukowcy próbowali sprecyzować ilość lnu, którą powinny spożyć krowy, by zmaksymalizować ilość kwasu omega-3 w mleku i w produktach mlecznych bez negatywnego wpływu na ich produkcję i teksturę.


Badania wykazały, że podawanie krowom do trzech kilogramów zmielonego lnu korzystnie wpływa na ilość tłuszczów w produktach mlecznych, bez negatywnych wpływów na produkcję i teksturę mleka oraz innych produktów mlecznych.

Po takiej diecie ilość nasyconych kwasów tłuszczowych spadła w całym tłuszczu z mleka do 18 procent, a ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych wzrosła do 82 procent.

Natomiast ilość kwasów omega-3 wzrosła do 70 procent w porównaniu do diety niezawierającej lnu. Podobne zmiany zaobserwowano w przypadku masła i sera.

Nadal nasycone tłuszcze stanowią większą część kwasów tłuszczowych w produktach mlecznych, a wzrost wielonienasyconych tłuszczów stanowił nie więcej niż 9 procent całości.

Naukowcy odnotowali również, że chłodzone masło było bardziej miękkie i mniej klejące, dzięki mniejszej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych.

Dodatkowo krowy karmione lnianą mieszanka produkują taka samą ilość mleka, co wcześniej. Mimo że koszty karmienia krów lnem są wyższe, niż tradycyjnymi mieszankami, to Bobe ma nadzieję, że może być to uzupełnienie diety krów, gdyż produkty wzbogacone o kwasy omega-3 mogą być sprzedawane drożej.

Wielu konsumentów już deklaruje chęć zapłacenia większej sumy pieniędzy za wartościowe produkty, np. za wzbogacone o kwasy omega-3 mleko, mówi Bobe.



red. Elżbieta Reimann


Komentarze do: Korzyści wynikające z karmienia krów nasionami lnu

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz