Szukaj

Jedzenie surowego czosnku zmniejsza ryzyko wystąpienia raka płuc

Badania przeprowadzone w Chinach wykazały, że regularne spożywanie surowego czosnku może zredukować o połowę ryzyko wystąpienia raka płuc. Podczas tych prac naukowcy z Jiangsu Provincial Center przeanalizowali sposób odżywiania i styl życia 1 424 pacjentów dotkniętych rakiem płuc i 4 500 zdrowych dorosłych.



Wyniki badań, opublikowane na stronie internetowej czasopisma Cancer wykazały, że pacjenci, którzy spożywali surowy czosnek przynajmniej dwa razy w tygodniu, znacznie rzadziej zapadali na raka płuc, nawet wówczas, gdy palili papierosy.

Naukowcy nie wiedzą jednak czy również jedzenie smażonego czosnku daje podobne efekty.
   
Już poprzednie badania sugerowały, że czosnek może chronić płuca przed różnymi chorobami oraz zapobiegać innym złośliwym nowotworom, między innymi rakowi okrężnicy.
   
Inne badania, przeprowadzone przez naukowców z University of South Australia wykazały, że czosnek może redukować o 30% ryzyko wystąpienia raka jelit.

   
Wydaje się, że ten zbawienny wpływ czosnku jest związany z substancją chemiczną zwaną acyliną, która jest uwalniana, kiedy ząbek czosnku jest rozgniatany lub siekany.
   
- Działanie niektórych enzymów zawartych w surowym lub zmacerowanym czosnku eliminuje rakotwórcze związki w wątrobie i okrężnicy - wyjaśniają naukowcy.

Rakotwórczymi nazywamy te cząsteczki, które maja zdolność uszkadzania DNA. Taka mutacja może wywołać raka.

Czosnek pomaga również zapobiegać innym nowotworom (m.in. żołądka, szyjki macicy... itp.), gdyż wspomaga neutralizację i eliminację tych rakotwórczych cząsteczek w wątrobie.
   
Czosnek wpływa też na nadciśnienie i zbyt wysoki poziom cukru i cholesterolu czyli na główne czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2. 

- Czosnek pomaga rozszerzać ścianki naczyń krwionośnych - wyjaśnia doktor farmacji Franck Dubus. - Zwiększa się średnica tętnic, co powoduje spadek ciśnienia. Ponieważ czosnek wykazuje także działanie moczopędne, zmniejsza ilość wody w organizmie, mniejsza jest więc objętość krwi, a ciśnienie niższe.
   
Czosnek jest również zalecany w profilaktyce cukrzycy typu 2, gdyż zawarte w nim substancje pomagają wątrobie regulować zbyt wysoki poziom cukru we krwi.

Komentarze do: Jedzenie surowego czosnku zmniejsza ryzyko wystąpienia raka płuc

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz