Szukaj

Jak wybrać dobrą wodę do picia?

Przed zakupem wody butelkowanej warto sprawdzić jej skład i właściwości. Nie każda bowiem woda zdrowia nam doda. Podczas upałów regularne picie wody ma szczególne znaczenie dla naszego zdrowia. Wysokie temperatury powodują, że wraz z potem tracimy więcej cennych minerałów.


W celu uzupełnienia strat oraz, aby nie doprowadzić do przegrzania i odwodnienia organizmu, każdego dnia powinniśmy wypijać minimum dwa litry schłodzonej wody. Wraz ze wzrostem temperatury mamy większe zapotrzebowanie na płyny. Przy 30 stopniach Celsjusza zalecane jest spożycie co najmniej trzech litrów wody na dobę. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie wody butelkowane mają takie same właściwości zdrowotne. Czym się różnią i jak wybrać tę właściwą?

Rodzaje wód

Zgodnie z najnowszym rozporządzeniem Ministra Zdrowia, z dnia 31 marca 2011 roku oraz normami obowiązującym w Unii Europejskiej wody butelkowane możemy podzielić na naturalne wody mineralne, źródlane oraz stołowe (powstałe w wyniku zmieszania mineralnych ze źródlanymi). Wyróżniamy także wody nasycone dwutlenkiem węgla czyli gazowane lub niegazowane. Istnieje również grupa wód leczniczych, które mogą  być spożywane jedynie po wcześniejszej konsultacji z lekarzem 


Ważny jest stopień mineralizacji

Naturalne wody mineralne ze względu na stopień mineralizacji dzielą się  na nisko- (do 500 mg/l), średnio- (500-1500 mg/l) i wysokozmineralizowane (powyżej 1500 mg/l). W wodach źródlanych mineralizacja jest znacznie niższa, przez co nie dostarczają one odpowiedniej ilości niezbędnych pierwiastków i mają znikome właściwości zdrowotne. Zdaniem niektórych ekspertów przyczyniają się wręcz do wypłukiwania pewnych elektrolitów z organizmu.

Nie oznacza to jednak, że wody wysokozmienralizowane są najbardziej zalecane. – Zbyt wysoki poziom niektórych minerałów może spowodować ich akumulację w narządach, np. w wątrobie lub nerkach. Ten rodzaj wód przeznaczony jest np. dla osób czynnie uprawiających sport lub pracujących fizycznie. Dzieciom polecałabym wody niskozmineralizowane, a osobom dorosłym średniozmienralizowane ze względu na optymalną ilość cennych pierwiastków – radzi Zofia Urbańczyk, dietetyk firmy Naturhouse.

Przed zakupem przeczytaj etykietę

Nie wszystkie wody mineralne zawierają takie same minerały, dlatego przed zakupem powinniśmy się dokładnie zapoznać z informacją o składzie zawartą na etykiecie. Ważnymi elektrolitami są przede wszystkim: magnez, wapń, sód, siarczany, węglowodany oraz żelazo. Dobra woda pokrywa 15% dziennego zapotrzebowania organizmu na dany pierwiastek. Sprawdźmy także, czy ma min. 50 mg/l magnezu i 150 mg/l wapnia, ponieważ regularne uzupełnianie tych minerałów ma szczególne znaczenie dla naszego zdrowia. Picie odpowiednio dobranej wody pozwala zachować równowagę organizmu i utrzymać ciało oraz umysł w doskonałej  kondycji.

Komentarze do: Jak wybrać dobrą wodę do picia?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz