Szukaj

Jagody zmniejszają ryzyko raka, chorób serca i układu krążenia

Okazuje się, że jagoda, ten niedoceniany i niezbyt popularny owoc, może mieć wspaniały wpływ na zdrowie człowieka i znacznie przyczyniać się do przeciwdziałania takim chorobom jak nowotwory, choroby serca i układu krążenia, a nawet demencji.

Lecznicza moc jagody

Owoce te pochodzą z Ameryki Północnej i przez tamtejszą ludność już od dawna są uważane nie tylko za smaczną przekąskę, ale także za środek leczniczy. Jednak naukowcy dopiero niedawno odkryli jak wiele dobrego mogą one zdziałać dla organizmu człowieka. Spożywanie jagód trzy razy w tygodniu, może zmniejszyć ryzyko chorób serca nawet o jedną trzecią! Owoce mają cenną wartość odżywczą zarówno w postaci świeżej jak i mrożonej, warto jednak zrezygnować z dodatków w postaci mleka i cukru.

Na co wpływają?

Dwie amerykańskie uczenie: Florida State University i Appalachian State University, przeprowadziły badania nad działaniem jagód w różnej postaci, na ludzki organizm, a wnioski okazały się zaskakujące. U badanych stwierdzono wzrost stężenia we krwi tlenku azotu aż do poziomu 68%, a co za tym idzie rozszerzenie się naczyń krwionośnych  i usprawnienie przepływu krwi oraz zmniejszenie ciśnienia. Ale nie tylko układ krwionośny dobrze zareagował na zmianę diety. Kobiety i mężczyźni, którym podawano przez sześć tygodni sproszkowany ekstrakt z borówki, okazali się być bardziej odporni na choroby nowotworowe, niż w przypadku wyeliminowania tych owoców z diety.

Zobacz również:

Doktor James Joseph z Tufts University, w 2005 roku przeprowadził badania na szczurach, podając im ekstrakt z jagód i badając na bieżąco ich wpływ na mózgi zwierząt, które wiekiem odpowiadały ludziom od 65 do 70 lat.  Po 10 tygodniach testów, gdy zwierzęta postarzały się o 5 lat z punktu widzenia ludzkiego przelicznika, okazało się, że te karmione ekstraktem z jagód miały mniej problemów z koordynacją i pamięcią, a stężenie dopaminy w ich mózgach było znacznie wyższe w stosunku do zwierząt karmionych truskawkami i szpinakiem. Szczury, którym podawano ten niezwykły owoc w ilości, która dla człowieka wynosiłaby zaledwie pół filiżanki dziennie przejawiały mniej objawów charakterystycznych dla demencji.

Wyniki wielu badań wskazują jednoznacznie na cenne wartości odżywcze zawarte w jagodach. Nie ma zatem wątpliwości, że warto włączyć te owoce do codziennej diety i w sposób naturalny wspierać swój organizm w walce z chorobami.

Natalia Kocoń

Komentarze do: Jagody zmniejszają ryzyko raka, chorób serca i układu krążenia

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz