Szukaj

Dostęp do zdrowej żywności nie ułatwi odchudzania

Inicjatywy rządowe w celu poprawy dostępu do zdrowej żywności, mogą mieć ograniczony wpływ na otyłość w USA, według nowego badania opublikowanego przez London School of Hygiene & Tropical Medicine oraz Penn State University.

Ubogie dzielnice często nie mają dostępu do taniej zdrowej żywności, która doprowadziła do ostatnich inicjatyw politycznych w USA, które koncentrują się na zwiększeniu liczby supermarketów w formie dotacji i pożyczek. Programy te obejmują 400 mln dolarów zdrowej żywności finansowanej z inicjatywy, wspieranej przez Task Force White House na otyłości u dzieci. Do tej pory nie było żadnych formalnych ocen jak skuteczne są te programy w rzeczywistości na poprawę diety i zmniejszenie otyłości. Obecnie badania są opublikowane w lutowym numerze Spraw Zdrowia i przedstawiają pierwszy dowód, że budowa nowych sklepów z detaliczną żywnością nie jest wystarczająca, aby poprawić dietę mieszkańców o niskich dochodach.

Badania dotyczące zdrowej żywności

Naukowcy zbadali wpływ nowego otwarcia supermarketów w społeczności o niskich dochodach w Filadelfii, sklasyfikowanej jako "żywność pustyni" przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych. Supermarket jest pełen świeżej żywności finansowanej z  inicjatywy, która jest odpowiedzialna za 88 nowych placówek detalicznych. Po przestudiowaniu około 650 przypadków mieszkańców w ciągu czterech lat, wyniki pokazały, że chociaż były wyraźna  poprawa świadomości żywieniowej mieszkańców, nie przełożyło się jednak na znaczące zmiany w diecie. Spora ilość mieszkańców wybrała się na zakupy w nowym supermarkecie po jego otwarciu, a tylko 27 % mieszkańców przyjęło go jako główny sklep spożywczy i tylko 51 % z zastosowaniem go jako miejsce zakupu żywności w ogóle. Pomimo celów programu nie miało to istotnego wpływu na zmniejszenie otyłości lub zwiększenia dziennego spożycia owoców i warzyw. Ustalenia te odzwierciedlają wyniki wcześniejszych badań, które odbyły się w Wielkiej Brytanii, w których również nie znaleziono żadnych dowodów na znaczący wpływ na dietę.

Zobacz również:

Polityka interwencji

Autorzy badań zauważają, że potrzebne są dodatkowe próby, aby potwierdzić te wyniki w innych populacjach. Naczelny autor, dr Steven Cummins, profesor Zdrowia Ludności w London School of Hygiene & Tropical Medicine, powiedział : " Politycy USA wdrożyli politykę interwencji, które zachęcają do odpowiedniej lokalizacji supermarketów i sklepów spożywczych w celu poprawy diety i zmniejszenie chorób dietozależnych , takich jak otyłość i cukrzyca . Taka polityka tworzy centralną część wielu programów rządowych, takich jak USA Michelle Obama Lets Move programu otyłości u dzieci i są wysoko na liście priorytetów polityki w wielu innych krajach. Jednak nie wiemy, czy te rodzaje polityki są skuteczne w poprawie diety.” Dodatkowo Cummins podkreśla: " Mimo, że interwencje te są wiarygodne i mają dobre intencje, to badanie sugeruje, że są one skuteczne tylko w podejmowaniu części drogi w zmianie zachowania diety - w celu realizacji ich pełnego potencjału musimy lepiej zrozumieć, jak przełożyć na zmiany w postrzeganiu zmiany zachowań."

Naukowcy sugerują, że rozwój nowych sklepów z detaliczną żywnością musi być połączone z inicjatywami uzupełniającymi, które koncentrują się na promocji cenowej, marketingu i brandingu, aby zachęcić do szerszego wykorzystania tych nowych sklepów.

Katarzyna Bałdyka

Komentarze do: Dostęp do zdrowej żywności nie ułatwi odchudzania

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz