Szukaj

Dieta śródziemnomorska może zapobiec chorobom serca

Dieta śródziemnomorska, bogata w oliwę, orzechy, ryby oraz świeże owoce i warzywa może przyczynić się do zapobiegania chorobom serca oraz zawałom, jak podają aktualne badania prowadzone w Hiszpanii. Poprzednie badania sugerowały, że odżywianie się na sposób śródziemnomorski może uchronić przed chorobami serca, jednak nie można było wykluczyć, że efekt ten był spowodowany innymi czynnikami związanymi ze zdrowiem lub sposobem odżywiania.



Przy kolejnej próbie, naukowcy losowo przydzielili ochotników narażonych na ryzyko wystąpienia chorób serca, aby przez pięć lat stosowali dietę śródziemnomorską lub zwykłą dietą niskotłuszczową, pozwalając wyróżniać w szczególności efekty diety.

To dobra nowina, ponieważ wiemy jak zapobiec głownej przyczynie śmierci - którą jest choroba krążenia - za pomocą diety, twierdzi dr Miguel Angel Martinez - Gonzalez, zajmujący się badaniami w Universidad de Navarra w Pampelunie.

On i jego współpracownicy w całej Hiszpanii przypisali prawie 7,500 osób w zaawansowanym wieku, chorych na cukrzycę lub narażonych na wystąpienie chorób serca, do trzech grup.

2 grupy miały stosować dietę śródziemnomorską - jedna wzbogacona o dodatkowe spożycie oliwy z oliwek, druga o orzechy, ufundowane przez badanie - z pomocą osobistego doradcy oraz spotkaniami grupy. Trzecia grupa badawcza odżywiała się wedle diety zawierającej produkty niskotłuszczowe, ziarna, owoce i warzywa.

W przeciągu pięciu lat trwania badań, 288 uczestników badań miało atak serca lub zawał lub zmarło na skutek innego typu choroby układu krążenia.

Dwie pierwsze grupy badawcze, odżywiające się na sposób śródziemnomorski, były o 28 - 30% mniej narażone na wystąpienie chorób układu krażenia, niż grupa żywiąca się według zwykłej, niskotłuszczowej diety, ogłosili badacze w New England Journal of Medicine.


Badania te są pierwszą podjętą próba ukazania korzyści, jakie mogą wypływać ze stosowanej diety, również dla ludzi niecierpiących na choroby serca, twierdzi dr Dariush Mozaffarian, który zajmuje się badaniami nad żywieniem oraz chorobami układu krążenia w Harvard School of Public Health w Bostonie.

NIE ZE WZGLĘDU NA JEDEN POSZCZEGÓLNY SKŁADNIK


To całe zestawienie składników diety śródziemnomorskiej - nie jednego jej składnika - zapewnia sercu zdrowie, twierdzi dr Martinez-Gonzalez.

Jakość tłuszczów w diecie śródziemnomorskiej jest bardzo wysoka. Złe źródła kalorii są zastępowane przez dobre źródła. Oraz, w diecie śródziemnomorskiej znajduje sie szeroki przekrój żywności pochodzącej z upraw, jak na przykład desery składające się w dużej mierze z owoców, dodaje dr Martinez-Gonzalez.

Uważam, że efekt ten jest uzyskiwany dzięki kombinacji produktów, które są spożywane oraz tych, które są omijane w diecie, zgadza się Mozaffarian, który nie był zaangażowany w badania.

Składniki, które są odradzane, to wysoko przetworzone pieczywo, słodycze, napoje gazowane, czerwone mięso oraz mocno przetworzone produkty mięsne. Najważniejsze, to tak skomponować naszą dietę, aby zawierała więcej dobrych, niż złych składników.

Martin-Gonzalez sugeruje, aby ci, którym zależy na ulepszeniu swojej diety, zaczęli od małych zmian, takich jak zrezygnwanie z mięsa raz lub dwa w tygodniu, używali oliwy z oliwek podczas gotowania oraz pili czerwone wino do posiłków, zamiast mocniejszych alkoholi.

Zastąpienie bogatych w węglowodany oraz tłuszcze przekąsek na przykład garścią orzechów jest również porządaną zmianą, twierdzi Teresa Fung, zajmująca się badaniami nad odżywianiem w Simmons College w Bostonie, nie biorąca udziału w badaniach.

Wszystkie te małe zmiany, wzięte razem, robią wielką różnicę, mówi Martinez-Gonzalez.

Dr Fung zauważa, że wiele ludzi biorących udział w badaniu zażywało leki, takie jak statyny lub leki na cukrzycę. Stwierdza jednak, że mimo zażywanych leków, dieta odgrywa fundamentalną rolę oraz może przynieść wiele korzyści.

To dotyczy również ludzi nie narażonych na choroby serca, za to z wysokim ciśnieniem lub zawyżonym poziomem cholesterolu, dodaje Fung.






Komentarze do: Dieta śródziemnomorska może zapobiec chorobom serca

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz