Szukaj

Dieta dr Dąbrowskiej - dieta owocowo-warzywna

Dieta owocowo-warzywna opracowana przez dr Ewę Dąbrowską to rodzaj głodówki leczniczej. Jej celem jest odtrucie organizmu. Skutkiem detoksykacji, która zachodzi podczas stosowania diety owocowo-warzywnej jest uruchomienie w ciele człowieka mechanizmu samoleczenia.

Dieta dr Dąbrowskiej - dieta owocowo-warzywna

Dr Dąbrowska szczególnie poleca swoją dietę osobom z zaburzeniami odporności, tzw. zespołem metabolicznym X oraz schorzeniami o podłożu endokrynologicznym i neurologicznym. Na diecie dr Dąbrowskiej można spożywać niskokaloryczne posiłki skomponowane z określonych gatunków warzyw i owoców.

Założenia diety owocowo-warzywnej dr Dąbrowskiej

Najważniejszym założeniem diety opracowanej przez dr Ewę Dąbrowską jest poprawa jakości funkcjonowania organizmu poprzez oczyszczanie go ze złogów i toksyn. Stosuje się ją okresowo, ponieważ ma ona charakter głodówki leczniczej.

Owocowo-warzywnej diety oczyszczającej opracowanej przez dr Dąbrowską nie należy stosować samodzielnie. Nad przebiegiem kuracji powinien czuwać lekarz. Wiele ośrodków uzdrowiskowych prowadzi turnusy, podczas których wprowadzana jest dieta owocowo-warzywna.

Na diecie spożywa się jedynie ok. 800 kcal dziennie. Przy tak niewielkiej ilości kalorii organizm szybko przechodzi na tzw. odżywianie wewnętrzne. Program żywienia opracowany przez dr Dąbrowską zakłada maksymalne ograniczenie spożywania białek, tłuszczów oraz szybko wchłanialnych węglowodanów. Ograniczenie produktów o wysokich wartościach odżywczych ma uruchomić mechanizm pozbywania się nadmiaru wody, spalania złogów, usuwania zwyrodniałych komórek itp. Kiedy już organizm pozbędzie się wszystkich elementów, które zaburzają jego równowagę, rozpoczyna się proces samoleczenia.

Co można, a czego nie wolno jeść na dicie owocowo-warzywnej?

Produkty dozwolone na diecie owocowo-warzywnej

W diecie dr Dąbrowskiej wykorzystuje się głównie warzywa i owoce o niskiej wartości energetycznej, czyli takie, które posiadają niewielkie ilości białka i cukru. Produkty dozwolone na diecie należy spożywać na surowo i w postaci świeżo wyciśniętych soków, a także po uduszeniu lub w formie zup gotowanych na wodzie.

Dieta dr Dąbrowskiej opiera się na spożywaniu warzyw takich jak np: kapusta biała, czerwona oraz pekińska, kalafior, brokuły, marchew, pietruszka, buraki, ogórki, seler, por, rzodkiewka, cebula, czosnek, papryka, pomidor. Szczególnie zalecane jest jedzenie kiszonej kapusty i ogórków.

Na liście produktów, które powinno się jeść na diecie dr Dąbrowskiej znalazły się również owoce. Posiłki mogą zawierać: jabłka, grejpfruty i cytryny. Dozwolone są także niewielkie ilości truskawek i jagód.

Produkty zabronione na diecie owocowo-warzywnej

Wiadomo już, że na diecie zabronione jest spożywanie wszelkich produktów posiadających wysokie wartości odżywcze. W związku z tym z jadłospisu trzeba wyeliminować: mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, tłuszcze roślinne, produkty zbożowe. Nie powinno się również spożywać warzyw strączkowych oraz owoców o dużej zawartości cukru.

Napoje, które należy wykluczyć podczas stosowania diety to: kawa, herbata i słodzone słodzone soki. Zabronione jest również stosowanie jakichkolwiek używek - trzeba bezwzględnie powstrzymać się od picia alkoholu i palenia papierosów.

Dla kogo dedykowana jest dieta dr Dąbrowskiej?

Autorka diety uważa, że dieta owocowo-warzywna oczyszczająca organizm z toksyn powinna być stosowana szczególnie u osób z osłabioną odpornością. Grupa ta obejmuje osoby cierpiące m.in. na: choroby o podłożu autoimmunologicznym, częste infekcje wywołane wirusami, bakteriami lub grzybami, astmę, alergię, trądzik, nietolerancje pokarmowe, bóle mięśni, migrenę, zespół suchego oka.

Kolejną grupą, której stosowanie diety może przynieść korzyści są osoby cierpiące na choroby o podłożu neurologicznym. Zastosowanie diety owocowo-warzywnej można więc rozważyć w przypadku: padaczki, nerwicy, choroby Parkinsona, udaru niedokrwiennego mózgu, zaburzeń pamięci, stwardnienia rozsianego.

Ponadto dr Dąbrowska poleca przejście na dietę tym, którzy borykają się z problemami o podłożu endokrynologicznym, np. wysokim poziomem prolaktyny lub estrogenów, guzkami tarczycy, zaburzaniami miesiączkowania, torbielami jajników.

Zastosowanie diety owocowe-warzywnej może okazać się również dobrym rozwiązaniem dla osób z tzw. zespołem metabolicznym X. Lecznicza głodówka opracowana przez dr Dąbrowską jest dedykowana osobom z: otyłością, chorobą wieńcową, zarośniętymi by-passami, zakrzepicą, nadciśnieniem, czy cukrzycą typu II. Autorka diety zaleca ją również jest w przypadku choroby zwyrodnieniowej stawów, zaburzeń płodności oraz przy polipach, zaćmie i żylakach.

Autor: Alicja Gajdowska

Komentarze do: Dieta dr Dąbrowskiej - dieta owocowo-warzywna

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz