Szukaj

Diabetycy powinni zwrócić uwagę na źródło przyjmowanego białka

Osoby, które spożywają większe ilości białka zwierzęcego, są bardziej narażone na wystąpienie objawów cukrzycy typu 2. Badania zostały przeprowadzone przez Harvard School of Public Health w Bostonie a ich wyniki opublikowano w Diabetes Care.

Fakty i mity na temat mięsnej diety

"Wcześniejsze badania wykazały, że wyższe spożycie białka ogółem, zwłaszcza białka zwierzęcego, jest związane z długoterminowym ryzykiem rozwoju cukrzycy- mówi dr Frank Hu z Harvard School of Public Health w Bostonie- dotyczy to głównie mięsa czerwonego i mięsa przetworzonego”. Naukowcy przeanalizowali dane z poprzednich, 12-letnich badań, skupiających się na obywatelach ośmiu krajów europejskich. Zbierały one informacje na temat diet uczestników, ich aktywności fizycznej, BMI, na koniec podsumowując je informacją nt. posiadanej cukrzycy.

Zespół naukowców kierowany przez Monique van Wageningen z University Nielen w Holandii wybrał 11 tysięcy osób, chorujących na cukrzycę typu 2 oraz, dla porównania, 15 tysięcy osób zdrowych. Przeciętny uczestnik badania spożywał 90 g białka/ dzień. Wyższe spożycie protein przekładało się na wzrost BMI oraz poziomu cholesterolu i błonnika. Po wykluczeniu innych czynników ryzyka obliczono, że każde dodatkowe 10g białka zwiększa szansę na rozwinięcie się cukrzycy o 6%. W oparciu o spożywaną ilość protein podzielono badanych na pięć grup. Okazało się, że grupa przyjmująca najwyższą dawkę białka (111g/ dzień) była aż o 17% bardziej narażona na pojawienie się cukrzycy typu 2., niż uczestnicy grupy o spożyciu najniższym (72g/ dzień). Szczególnie narażoną grupą okazały się osoby spożywające największą ilość białka zwierzęcego (78g/ dzień) - ryzyko pojawienia się schorzenia to w ich wypadku aż o 22% większe szanse w porównaniu z osobami sięgającymi po białka zwierzęce najrzadziej (36 g/ dzień). Zależność ta jest najmocniej zauważalna u kobiet otyłych.  "Wyższe spożycie białka zwierzęcego często wiąże się z innymi niepożądanymi składnikami odżywczymi, takimi jak tłuszcze nasycone, cholesterol i sód" przypomina dr. Hu.

Zobacz również:

Jak powinna wyglądać prawidłowa dieta?

"W innych badaniach wykazaliśmy, że spożycie pokarmów bogatych w białka roślinne- orzechów, roślin strączkowych i całych ziaren jest związane z obniżeniem ryzyka cukrzycy" mówi dr. Hu, „dlatego, zastąpienie czerwonego oraz przetworzonego mięsa białkiem z źródeł roślinnych jest istotne przy zapobieganiu cukrzycy." Należy jednak pamiętać, że białko- również zwierzęce- jest bardzo istotnym elementem zrównoważonej diety.
"Proponuję jeść normalne porcje czerwonego mięsa nie więcej niż dwa razy w tygodniu, drób i ryby trzy do czterech razy w tygodniu, i nie przesadzać z odtłuszczonym mlekiem czy jogurtem” radzi Paolo Magni z Institute of Endocrinology at the University of Milan. Zaleca tez ograniczenie sera, konserw mięsnych i wędlin do minimum.

"Należy zwrócić uwagę zarówno na ilość jak i źródło przyjmowanego białka" zaleca dr. Hu „Warto przeprowadzić wywiad rodzinny w celu zastąpienia przynajmniej części czerwonego mięsa orzechami, roślinami strączkowymi i produktami pełnoziarnistymi.”

Monika Klimczak

Komentarze do: Diabetycy powinni zwrócić uwagę na źródło przyjmowanego białka

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz