Szukaj

Czerwona herbata

Czerwona herbata znana jest ze swoich właściwości zdrowotnych, jak i wspomagających odchudzanie. Czerwona herbata zanim trafi na półki sklepowe musi przejść staranny proces fermentacji, który sprawi, że napar z suszu tej herbaty będzie miał ziemisto - korzenny smak i aromat. Chiny i Tajwan jako pierwsze zasłynęły z czerwonej herbaty i to właśnie one wypuszczają na światowy rynek najwięcej tego cudownego napoju.

Czerwona herbata

Czerwona herbata może się okazać naszym wielkim sprzymierzeńcem w walce w nadwagą. Już od wieków można usłyszeć jak zachwycają się nią różne narodowości, przeprowadzając kolejne badania, które dowodzą skuteczności czerwonej herbaty w odchudzaniu. Warto natomiast pamiętać, że czerwona herbata powinna być traktowana, jako „wspomagacz" w odchudzaniu, a nie jego główny element.

Czerwoną herbatę można parzyć kilkakrotnie, najlepiej jednak, aby parzenie trwało 3 - 5 minut w wodzie o temperaturze 95°C. Osoby, które chcą się pozbyć nadwagi powinny pić czerwoną herbatę bez dodatku cukru, który zwiększa jej kaloryczność.

Odmiany czerwonej herbaty

Czerwona herbata staje się coraz bardziej popularna również w Polsce, gdzie miłośników tego napoju stale przybywa. Nie sposób więc nie wspomnieć o tym, że mamy kilka gatunków czerwonej herbaty.

Czerwona herbata oolong

Herbatę czerwoną oolong można najprościej określić jako przejście pomiędzy herbatą zieloną a czarną. Od herbaty zielonej odróżnia ją to, że przechodzi ona proces fermentacji, ale nie osiąga takiego poziomu fermentacji jak herbata czarna. W Polsce ten rodzaj herbaty nadal jest mało popularny i ciężko dostać ją w zwykłym sklepie.

Czerwona herbata puszong

Jest to kolejna odmiana czerwonej herbaty, która również jest w naszym kraju mało znana. Od herbaty oolong odróżnia ją przede wszystkim krótszy proces utleniania. Herbata puszong charakteryzuje się łagodnym smakiem, dlatego można powiedzieć, że jest to połączenie zielonej herbaty z oolongiem.

Czerwona herbata Pu-Erh

Na szczególną uwagę osób, które zmagają się z nadprogramowymi kilogramami zasługuje pewna odmiana czerwonej herbaty, która nazywana jest „pogromcą tłuszczu". Mowa tu oczywiście o Pu-Erh. Jest to najbardziej znana odmiana czerwonej herbaty, która już zdążyła zaskarbić sobie serca Polaków i zdobywa coraz większą popularność.

Zobacz również:

Właściwości czerwonej herbaty

Odchudzające właściwości czerwonej herbaty

Czerwona herbata jest znana przede wszystkim jako bardzo dobry sposób na odchudzanie, a oprócz tego jest po prostu pyszna. Nie ma nic lepszego niż połączenie dobrego smaku z utratą zbędnych kilogramów. Czerwona herbata swoje właściwości odchudzające zawdzięcza polifenolom, czyli substancjom, które regulują wydzielanie żółci, ułatwiają trawienie, przyspieszają przemianę materii i regulują pracę żołądka.

W odchudzaniu najważniejsza jest zróżnicowana dieta, która składa się z 4-5 posiłków dziennie, spożywanych w regularnych odstępach czasu, a także aktywność fizyczna. Warto jednak odróżnić odchudzanie za pomocą czerwonej herbaty od „głodówki herbacianej”. Głodówka polega na zastąpieniu pełnowartościowych posiłków, dużą ilością herbaty czerwonej. Oczywiście poza szybką utratą zbędnych kilogramów, doprowadzamy nasz organizm na skraj wycieńczenia, ponieważ nie dostarczamy mu wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Odchudzanie to długotrwały proces, który ma sprawić, że z tygodnia na tydzień będziemy tracić zbędne kilogramy. Warto jednak pamiętać, że optymalna i bezpieczna dla naszego organizmu utrata wagi to ok. 4 kilogramy na miesiąc. Wszelkiego rodzaju głodówki czy diety ograniczające nasze dzienne zapotrzebowanie kaloryczne przyniosą nam efekt odwrotny do zamierzonego. Czerwona herbata wspomoże naszą walkę z nadwagą, ale należy pamiętać, że odchudzanie to nie sprint, lecz maraton. A czy Ty dobiegniesz do jego mety?

Zdrowotne właściwości czerwonej herbaty

Czerwona herbata słynie głównie ze swoich właściwości odchudzających. Jednak warto wspomnieć, że odchudzanie to nie jedyny plus wypijania codziennie kilku filiżanek tego naparu. Pod nazwą czerwonej herbaty skrywa się znaczniej więcej korzyści zdrowotnych. Zaleca się ją osobom chorym na miażdżycę czy mającym problemy z nadciśnieniem, ponieważ obniża ona poziom cholesterolu we krwi.

Napój zawiera bardzo dużo związków mineralnych i makroelementów, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Czerwona herbata chroni zatem zęby przed próchnicą, normalizuje ciśnienie, poprawia pamięć i ma działanie moczopędne. Zmniejsza ona również ryzyko chorób nowotworowych, co w dzisiejszych czasach jest niezwykłą zaletą. Dodatkowo czerwona herbata poprawia pracę układu pokarmowego, a także oczyszcza organizm z toksyn i wzmacnia wątrobę.

Przeciwwskazania do picia czerwonej herbaty

Skoro czerwona herbata ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych i wspomaga odchudzanie, to można się zastanowić czy występują jakiekolwiek skutki uboczne picia tego naparu. Jak wiadomo wszystko spożywane w nadmiernych ilościach może nam zaszkodzić. Podobnie jest z czerwoną herbatą.

Najważniejsze jest to, aby nie przekraczać dziennej, zalecanej dawki do spożycia, czyli nie więcej niż 6 filiżanek. Drugą bardzo ważną zasadą, którą należy przestrzegać, to nie pić czerwonej herbaty na pusty żołądek, gdyż wtedy zostanie wypłukany magnez z naszego organizmu. Osoby, które chorują na anemię mogą pić pić 1-2 filiżanki dziennie, gdyż większa ilość może wypłukać z organizmu żelazo. Jeśli będziemy przestrzegali powyższych zasad, to czerwona herbata nam nie zaszkodzi, a my będziemy mogli się cieszyć z jej zdrowotnych i odchudzających właściwości.

Autor: Justyna Lipka

Komentarze do: Czerwona herbata (8)

lukas_g
lukas_g 08-07-2016 08:57

Czerwona herbata - działanie przeczyszczające

3

Niestety mnie czerwona herbata przeczyszcza za bardzo...... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (3)
Pokaż cały wątek (3)
GrayMoka
GrayMoka 05-05-2016 17:53

Oolong

5

Oolong to nie jest herbata czerwona, a turkusowa :).... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (5)
Pokaż cały wątek (5)
Dodaj komentarzPokaż wszystkie komentarze