Szukaj

Chcesz być lepszym kucharzem? Nie szczędź warzyw!

Makaron, kurczak, kotlet – klasyczne dania, które często goszczą na naszych stołach. Czy dodawanie warzyw, poza tym, iż jest rozsądne ze względu na nasze zdrowie, może zmienić coś jeszcze dla jedzącego? Czy dzięki warzywom postrzegamy posiłek jako smaczniejszy, a samego kucharza jako bardziej kochającego?



Badanie, które przeprowadzili Brian Wansink, Misturu Shimizu i Adam Brumberg, pochyliło się nad wpływem dodawania warzyw do posiłku na postrzeganie zarówno samego posiłku, jak i osoby, która go przygotowała.

Naukowcy przeprowadzili ankietę z 500 kobietami mającymi 2 lub więcej dzieci poniżej 18 roku życia. Kwestionariusz prosił uczestników o ocenę posiłku, podanego z bądź bez warzyw, jak również o ocenę samego kucharza.


Jedzący musieli także wybrać z listy 12 przymiotników, takich jak „egoistyczny” albo „kochający”, te, które ich zdaniem najlepiej opisywały gotującego. Żaden z respondentów nie widział kucharza, ani dwóch wersji tego samego posiłku.

Ankieta wzięła również pod uwagę ulubione warzywa jedzących.

Okazało się, że najlepiej były oceniane posiłki, które zawierały warzywa – „smaczny” i „pyszny”.  Tak samo, te same dania zyskały o wiele bardziej pozytywną opinię dla kucharza – „troskliwy”, „uważny”, „zdolny”.

Dania i kucharze gotujący bez warzyw cieszyli się zaś takimi przymiotnikami jak: „egoistyczny”, „nudny”, „nieuważny”.

Podsumowując, to warzywa stanowiły o posiłku, nie tylko pod kątem oczekiwań w stosunku do dania głównego, ale także po kątem wytworzenia lepszego postrzegania samego kucharza.

Komentarze do: Chcesz być lepszym kucharzem? Nie szczędź warzyw!

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz