Mrożone owoce i warzywa - czy warto je jeść?
Mrożone warzywa i owoce to są popularne zwłaszcza zimą i wczesną wiosną. Nowych produktów jeszcze nie ma, a zeszło roczne są ubogie w wartości odżywcze. Wielu sceptyków uważa, że mrożonki są tylko stratą czasu i nie przynoszą korzyści.
Jednak mrożone warzywa i owoce warto jeść. Proces zamrażania jest jednym z najbardziej bezpiecznych metod przechowywania żywności, ponieważ zamrożone produkty tracą najmniej właściwości odżywczych, a w tym witamin A,C czy tych z grupy B. Przechowywanie warzyw w piwnicy, wiąże się z utratą ponad połowy wartościowych substancji odżywczych, podczas gdy mrożenie, nie powoduje tak sporego ubytku. Produkt nie traci więcej niż 20% witaminy C, podczas gdy ten sam produkt, choćby dżem, traci ponad 35% tej witaminy.
Innym, również istotnym powodem jest aromat. Mrożone produkty nie tracą przyjemnego zapachu, co w przypadku suszenia czy przechowywania w miejscu o co najwyżej pokojowej temperaturze, skutkuje utratą aromatu. Podobnie jest przy soleniu, cukrzeniu czy marynowaniu potraw. Mimo ich konserwacji, spora część składników odżywczych ulatnia się, co powoduje również olbrzymie straty. Podobnie jest ze smakiem potrawy, która ulega pogorszeniu.
Zamrażanie jest jednak skomplikowanym procesem. Wymaga odpowiedniego przygotowania produktu. Na początku jest segregacja. Wybierany są tylko produkty najwyższej jakości. Następnie wszystko musi być dokładnie wymyte i pokrojone. Po czym warzywa i owoce, trafiają do specjalnych pomieszczeń, w których przebywają kilka minut w temperaturze od 85 do 100 stopni celcjusza. Potem produkty podlegają blanszowaniu, czyli zatrzymaniu enzymów, które mogłyby zmienić zabarwienie oraz walory smakowe mrożonych produktów. Na sam koniec, wszystko trafia do zamrażalki. Dzięki specjalnemu urządzeniu, które zamraża produkt w krótkim czasie, nie sklejają się ze sobą, zachowują swój smak i wygląd, a najważniejsze – zachowują wartości odżywcze.
Istotne jest również odpowiednie przechowywanie tych produktów w domu. Od razu po zakupie należy umieścić je w zamrażalniku, bądź w przypadku przygotowywania, od razu przyrządzić. Rozmrażane i zamrażanie w temperaturze pokojowej może grozić utratą składników mineralnych. Dlatego, jeżeli istnieje potrzeba rozmrażania, wykonywać tę czynność w lodówce, przy wyższej temperaturze niż jest w zamrażalniku. Zawsze należy pamiętać też o czytaniu etykiet na opakowaniach.
- Najdłużej żyjąca osoba na świecie
- Zdarzyło Ci sie to na imprezie?
- Marchew poprawia widzenie w ciemności
- Rozrost miast powoduje upały
- Poppy – najstarszy kot świata
- Zwierzę, które żyło przez ponad 400 lat
- Sny pozwalają rozwiązywać zagadki
- Dziecko ma więcej kości niż dorosły
- Częste mycie skraca życie
- Mit o typie cery
Komentarze do: Mrożone owoce i warzywa - czy warto je jeść?