Szukaj

Chemiczna kofeina może pomóc w walce z Alzheimerem

Podziel się
Komentarze0

Kofeina może spowolnić rozwój objawów Alzheimera, stwierdzają badania przeprowadzone przez naukowców z niemieckiego Uniwersytetu w Bonn i francuskiego Uniwersytetu w Lille, i opublikowane w czasopiśmie Neurobiology of Aging.

Białka tau

Badania koncentrowały się na procesie osadzania się białek tau w mózgu, jednego z dwóch białek (wraz z amyloidu -beta), związanych z rozwojem choroby Alzheimera. Naukowcy uważają, że białka te zakłócają komunikację nerwową i prowadzą do śmierci komórek mózgowych - co wywołuje charakterystyczne objawy, takie jak utrata pamięci, zmianę osobowości i utratę zdolności do wykonywania codziennych czynności. Wstępne badania sugerowały, że regularne, średnie spożycie kofeiny zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Alzheimera i zapobiega utracie pamięci w podeszłym wieku. Powiązywano ją również ze spowolnieniem utraty pamięci u szczurów, w których mózgach powiększały się złogi amyloidu beta. Badania przeprowadzone w 2011 roku przez naukowców z University of South Florida wykazały, że kofeina stymuluje stężenie we krwi białka, które spowalnia rozwój choroby Alzheimera.

Chemiczna kofeina

We wcześniejszym badaniu tego zespołu, badacze stwierdzili, że specyficzny receptor, będący neuroprzekaźnikiem adenozyny może odgrywać ważną rolę w utracie pamięci u myszy wyhodowanych z rozwojem złoża tau. Ponieważ kofeina blokuje receptory adenozyny w mózgu, naukowcy podejrzewają, że może to leżeć u podstaw efektów w chemicznej walce z Alzheimerem.

Zobacz również:

Dla nowych badań badacze zmodyfikowali kofeinę, zmieniając ją w rozpuszczalny w wodzie, ultra czysty bloker, określony dla receptora adenozynowego A2A. Ponieważ kofeina została zmodyfikowana chemiczne, nie zakłócała pracy innych receptorów adenozynowych, skupiając się na blokowaniu wyłącznie A2A. Grupie myszy podatnych na rozwój białek tau podano 0,3 g zmodyfikowanej kofeiny/ litr wody, druga grupa z kolei nie otrzymała specyfiku. Naukowcy odkryli, że myszy, którym zaaplikowano „chemiczną” kofeinę znacznie lepiej poradziły sobie w testach pamięciowych - zwłaszcza w testach pamięci przestrzennej - niż myszy z grupy kontrolnej. Miały one także mniej uszkodzeń hipokampa, części mózgu kontrolującej pamięć u gryzoni. "Zrobiliśmy duży krok naprzód" mówi badacz Christa E. Muller " Wyniki badań są naprawdę obiecujące, jesteśmy w stanie pokazać po raz pierwszy, że antagonista receptora adenozyny A2A rzeczywiście ma bardzo pozytywne skutki w modelu zwierzęcym symulującym charakterystyczne cechy i postęp choroby. A niekorzystne skutki są niewielkie."

Jeśli dalsze badania na zwierzętach potwierdzą te odkrycia, badania nad chemiczną kofeiną mogą zostać przeniesione na ludzi, jako potencjalny sposób leczenia choroby Alzheimera. "Musimy poczekać, aż antagonizm receptora adenozyny A2A zostanie zatwierdzony, jako nowy środek terapeutyczny do leczenia choroby Alzheimera" tłumaczy Muller "Jestem optymistą i wierzę, że badania kliniczne zostaną przeprowadzone."

Szkodliwość kofeiny

Chociaż kofeina wydaje się nie przynosić większych korzyści dla zdrowia, jak wykazano w badaniu nad Alzheimerem, nadmierne jej spożycie może mieć poważne- negatywne- skutki dla zdrowia. Powoduje ona również silne uzależnienie i może powodować wyniszczający głód następnej dawki. Może również pogorszyć, a nawet wywoływać zaburzenia lękowe i związane z nimi objawy. Niektórzy badacze ostrzegają, że przez nadmierne współczulny układ nerwowy, nadmiar kofeiny może prowadzić do zmęczenia nadnerczy. Badania wykazały również, że nadmierne spożycie kofeiny podczas ciąży prowadzi do wyższych stóp poronienia i niższych stóp urodzeń, i sugerują, że pogarsza ona regulację poziomu cukru we krwi u cukrzyków.

Opracowała: Monika Klimczak

Komentarze do: Chemiczna kofeina może pomóc w walce z Alzheimerem

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz