Szukaj

Widelec czy łyżka – to ma znaczenie!

Przybory, sztućce i naczynia kuchenne, takie jak łyżki, widelce, wykałaczki czy talerze mogą zmienić całkiem przyjemne w zupełnie niesmaczne! Naukowcy z University of Oxford odkryli, że kolor naczynia oraz materiał, z którego zostało wykonane, mają potężny wpływ na smak naszego jedzenia.



Subtelne zmiany tych narzędzi mogą również zmienić nasze nawyki. Okrycie to może być wykorzystywane do pomocy w kontrolowaniu porcji żywieniowych, ich wielkości, a nawet ilości dodawanej soli.

Alternatywnie, ludzie mogą być w stanie dokonywać lepszych wyborów żywieniowych, nawet jeśli ich skojarzenia co do kolorów są zakłócane przez reklamy i świecące opakowania.

Badanie, opublikowane w czasopiśmie Flavour, zawiera trzy oddzielne eksperymenty.

W pierwszym naukowcy badali jedzenie jogurtu różnymi łyżkami, w tym plastikowymi i łyżeczkami do herbaty. Kiedy jogurt jedzono plastikową łyżką, stwierdzono, iż był on "bogatszy w smaku" i wydawał się gęstszy. Ten sam jogurt, jedzony łyżeczką do herbaty, uznano za mniej gęsty i „tańszy w smaku”, jak również bardziej słodki.

Zobacz również:



W drugim eksperymencie badacze starali się zrozumieć, jaki wpływ ma kolor łyżki. Kiedy badani jedli biały jogurt łyżką tego samego koloru, stwierdzili, iż był on "bogatszy w smaku" i słodszy niż różowy jogurt jedzony białą łyżką.

Ostatni eksperyment dotyczył jedzenia sera przy użyciu różnych rodzajów sztućców, w tym wykałaczki i noża. Uczestnicy byli skłonni powiedzieć, iż ser był bardziej słony, jeżeli jedli go, używając noża.

Naukowcy zauważyli, iż niewiele ludzi spożywa ser w ten sposób, co może powodować fałszywe spojrzenie na poziom soli dodawanej do jedzenia.

Sklepy często sprzedają bardziej słone sery, gdyż podawane do degustacji klientom zazwyczaj znajdują się na wykałaczce, co wpływa na odczuwany smak.

Nie tak dawno, europejscy naukowcy odkryli, iż kolor kubka może wpłynąć na smak napoju. Dodatkowo - gorąca czekolada smakuje lepiej, gdy pita jest z naczynia o kolorze pomarańczowym lub kremowym. Jak wiadomo, nie każdemu ten sam napój czy ser smakuje tak samo, jednak może powinniśmy zacząć zwracać więcej uwagi na to, czego używamy do ich jedzenia czy przygotowania.

Komentarze do: Widelec czy łyżka – to ma znaczenie!

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz