Szukaj

Trzy niezwykłe składniki buraków

Już starożytni Rzymianie i Chińczycy doceniali smakowe i zdrowotne walory buraków. Leczyli nimi zaparcia i choroby krążenia. Średniowieczni Europejczycy uważali je za remedium na choroby krwi i układu pokarmowego. Ile w tym prawdy? Zobaczcie sami.

Betanina

Właśnie tej substancji buraki zawdzięczają swoją charakterystyczną barwę. W 2011 r. w czasopiśmie Anti-Cancer Agents in Medicinal Chemistry ukazały się wyniki badań, które dowodzą, że zarówno doksurubicyna (popularny składnik leków antyrakowych), jak i ekstrakt z buraków działają chemoprewencyjnie na komórki raka piersi i prostaty. Badacze przypisują te właściwości wysokiej koncentracji betaniny.

Betaina

W 2015 r. w czasopiśmie Amino Acids ukazały się najnowsze wyniki badań, które ujawniają, że szczury, które jadły pokarm bogaty w tłuszcze i równocześnie zażywały betainę jako suplement diety, gromadziły mniej tłuszczu w wątrobie i miały lepszy metabolizm tłuszczu, w porównaniu z tymi, które jadły obficie i nie dostawały tego suplementu. Z tego wynika, że buraki pomogą wyleczyć wątrobę, pod warunkiem, że nie zniszczył jej alkohol.

Zobacz również:

Azotany

Związki te zyskały złą sławę z powodu peklowania mięsa i dodawania do innych przetworzonych produktów. Jednak naturalnie występujące azotany (np. w szpinaku, rzodkiewkach i burakach) są zdrowe. W Baker Heart and Diabetes Institute w Melbourne przeprowadzono badanie, w którym ochotnicy pili sok z buraków. Okazało się, że spadło u nich ciśnienie krwi, w porównaniu z grupą kontrolną, która nie sięgała po ten napój. Leah Coles, główny badacz, uważa, że przyczyną tego jest wysoka koncentracja azotanów w burakach.

Inne składniki buraków

Jedna filiżanka surowych buraków dostarcza 37% dziennego zapotrzebowania na foliany (sole kwasu foliowego), 22% na mangan oraz 13% na potas. Poza tym zawiera ważne makrominerały niezbędne w gospodarce wodnej organizmu. Nie brakuje też w nich rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika.

Selekcja i gotowanie buraków

Buraki nie powinien mieć plam i stłuczeń. Ważne żeby nie były pomarszczone, ponieważ oznacza to, że są stare i twarde.

Ze względu na to, że wiele ze składników buraków jest niszczonych w wysokiej temperaturze, nie należy gotować ich zbyt długo. 15-minutowe gotowanie na parze w zupełności wystarczy.

Zuzanna Kućma

Komentarze do: Trzy niezwykłe składniki buraków

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz