Szukaj

Ludzie wybierają większe porcje jedzenia oznaczonego jako „zdrowe”

Nowe badanie alarmuje, ze wystarczy przykleić etykietkę „zdrowy” do danego produktu, aby sprzedawał się jak świeże bułeczki, nawet jeżeli ma tę samą liczbę kalorii co produkt nieoznaczony w ten sposób. Prof. Pierre Chandon z INSEAD Social Science Research Center we Francji, mówi: - Ludzie uważają, że “zdrowsze” jedzenie jest mniej kaloryczne. Takie mylne postrzeganie sprawia, że ludzie zjedzą większe porcje rzekomo zdrowego jedzenia, a tym samym pochłoną więcej kalorii.



Dr Cliodhna Foley Nolan z Human Health and Nutrition at Safefood w Irlandii, przytakuje: - Jedzenie jest sprzedawane jako zdrowsze, ponieważ jest ku temu powód. Producenci żywności zakładają – i mają rację – że te etykietki wpływają na nas, żeby takie produkty jeść, a nawet, żeby jeść ich jak najwięcej.

Badanie przeprowadziła prof. Barbara Livingstone z University of Ulster w Irlandii.

Foley Nolan dodaje, że rozmiary porcji jedzenia stają się coraz większe, a Safefood chce się przekonać, czy etykiety, które informują o składnikach odżywczych, mają na to jakiś wpływ.

Naukowcy poprosili 186 dorosłych o skosztowanie sałatki coleslaw. Okazało się, że uczestnicy serwowali sobie więcej sałatki, która była oznaczona „zdrowsza”, niż sałatki „standardowej”.

Zobacz również:



Otyli mężczyźni nakładali sobie 103 gramy „zdrowej” sałatki, a 86 gramów „standardowej”. W rzeczywistości, obydwie sałatki miały tyle samo kalorii na każde 100 gramów (223 – 224 kalorie).

Dodatkowo, ludzie nieprawidłowo oceniali, ile kalorii było w porcji „zdrowej” sałatki. Większość z nich uważała, że „zdrowszy” coleslaw zawierał niewiele ponad 100 kalorii. Natomiast prawidłowo oceniali kalorie w porcji standardowej sałatki.

Prof. Chandon, niezwiązany z tym badaniem, mówi: - Ludzie mają tendencję do myślenia, że dany produkt pokarmowy, który może być zdrowszy w jednym aspekcie, np. zawierać mniej tłuszczu, jest zdrowy w każdym innym sensie. Ale w rzeczywistości, produkty oznaczone jako „zdrowsze”, nie zawsze są mniej kaloryczne.

Jednym z powodów, dla których ludzie mogą przejadać się zdrowym jedzeniem, to mniejsze poczucie winy, kiedy wybierają zdrowszą opcję.

Foley Nolan nawołuje, aby ludzie wybierali raczej owoce i warzywa, a nie jedzenie przetworzone, nawet jeżeli jest ono oznaczone jako „zdrowe”. I zamiast sugerować się tego typu etykietką, spójrzmy na kalorie i na tabelkę składników odżywczych.

Komentarze do: Ludzie wybierają większe porcje jedzenia oznaczonego jako „zdrowe”

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz