Szukaj

Dzieci spożywające produkty z diety śródziemnomorskiej w 15% mniej narazone na otyłość

Badania pochodzące z 8 krajów Europejskich, przedstawiono na tegorocznym Europejskim Kongresie Otyłości (ECO) w Sofii. Badania pokazują, że dzieci stosujące dietę, która w większości zgodna jest z zasadami diety Śródziemnomorskiej są w 15% mniej narażone na nadwagę lub otyłość niż dzieci, które tych zasad nie przestrzegają.

Głównym autorem badania jest dr Gianluca Tognon z Uniwersytetu Gothenbugr z Szwecji, który wspierany jest pomocą badaczy pochodzących z innych krajów takich jak: Niemcy, Hiszpania, Włochy, Cypr, Belgia, Estonia i Węgry.

Naukowcy wykorzystali dane pochodzące z badania IDEFICS (rozpoznawanie i zapobieganie skutków zdrowotnych u dzieci i niemowląt wynikających z diety i stylu życia) finansowanego przez Komisję Europejską. Waga, wzrost, obwód talii, procent tkanki tłuszczowej i masy mierzono u dzieci z tych właśnie 8 krajów.

Warzywa, owoce, orzechy i ryby

Rodzice tych dzieci, mieli za zadanie odpowiedzieć na przekazane im ankiety oraz kwestionariusze, specjalnie zaprojektowane dla badania IDEFICS, które pytają o częstości spożywania 43 typów żywności. Dodatkowe dane dietetyczne zostały uzupełnione w rozmowie telefonicznej przeprowadzonej w podgrupie rodziców.

Zobacz również:

Prowadzący badania przyznawali punkt więcej osobom, za spożywanie żywności należącej do grupy diety śródziemnomorskiej (warzywa, owoce, ryby, orzechy i ziarna zbóż), a także jeden za niskie spożywanie nietypowych produktów dla diety śródziemnomorskiej, czyli przykładowo mleka i produktów mięsnych.

Szwedzkie dzieci najbardziej śródziemnomorskiej

Co ciekawe, występowanie powiązania z dietą śródziemnomorską nie miało związku z podziałem geograficznym. Okazało się, że szwedzkie dzieci w największym stopniu spełniają reguły diety śródziemnomorskiej, tuż za nimi są Włochy a na końcu Cypr.

Zespół odkrył, że dzieci z dużym powiązaniem do diety śródziemnomorskiej były w 15% mniej narażone na nadwagę lub otyłość, niż inne dzieci. Wyniki były niezależne od wieku, płci, statusu społeczno-ekonomicznego lub kraju zamieszkania.

- Promowanie wzorca diety śródziemnomorskiej nie jest cechą krajów śródziemnomorskich. Biorąc pod uwagę potencjalne korzyści wpływu tej diety na zapobieganie otyłości, ten sposób odżywiania to wzór, który powinien być częścią strategii zapobiegania otyłości w UE i jednoczesną promocją, która powinna stać się szczególną inwestycją w krajach, gdzie występuje wysokie ryzyko otyłości - mówi Gianluca Tognon, naukowiec z Akademii Sahlgrenska.

Komentarze do: Dzieci spożywające produkty z diety śródziemnomorskiej w 15% mniej narazone na otyłość

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz