Szukaj

Świnia biologicznym kuzynem człowieka

Podziel się
Komentarze0

Dzięki prowadzonym przez 10 lat badaniom, zespół naukowców z całego świata opublikował właśnie artykuł o dokładnym sekwencjonowaniu genomu świni. Okazało się,że świnia jest bardziej spokrewniona z ludźmi, niż do tej pory uważano. Odkrycie to otwiera bardzo obiecujące możliwości dla badań medycznych.



Nie tylko szympans jest naszym kuzynem

Nawet jeśli nie utrzymuje się w pionie na tylnych nogach, nie jest w stanie się śmiać tak jak my, to nie da się zaprzeczyć, że świnia jest naszym bardzo dalekim krewnym. To właśnie stwierdzenie potwierdzone zostało w badaniach opublikowanych w tym tygodniu w czasopiśmie naukowym Nature.

"Nowa analiza genomu świni ujawnia nieznane wcześniej podobieństwa, toteż analogie są zaskakujące i potencjalnie korzystne", wyjaśnia przedstawiciel Institut scientifique de recherche agronomique (INRA), w którym rozpoczęto sekwencjonowanie genomu.

Wiele cech wspólnych: styl życia, geny, anatomia

Naukowcy zbadali genom świni hodowlanej, Sus scrofa domesticus; ten gatunek jest najczęściej spotykany w gospodarstwach rolnych, spośród dziesięciu gatunków odmian dzika występujących w Europie i Azji.

Porównano również genom myszy, psa, krowy i konia z genomem człowieka.

Okazuje się, że świnia i jej daleki kuzyn dzik posiadają wiele podobieństw z ludźmi: potrafią się dostosować do otoczenia, zdradzają zdolności do osadnictwa na danych terytoriach i często stwarzają zagrożenie dla własnego środowiska. Pozwalają się oswoić, ale przy odpowiednich warunkach wracają do swoich naturalnych przyzwyczajeń...

Zobacz również:



Świnia jest również bliska człowiekowi z anatomicznego i fizjologicznego punktu widzenia. Zresztą, jest wykorzystywana w leczeniu ludzi: w kardiochirurgii, w transplantacji (zastawki aortalnej), w produkcji heparyny (antykoagulantu), przy przeszczepach skóry w przypadku ofiar poparzeń, a przez długi czas służyła nawet do produkcji insuliny dla diabetyków (co dzisiaj już nie znajduje zastosowania).


Świnia ma sporo wspólnych genów z nami; są to geny kluczowe w rozwoju niektórych chorób, takich jak otyłość, Parkinson i Alzheimer. Te powody czynią ją najlepszym kandydatem do badań nad zwierzętami, pozwalających przestudiować mechanizmy tych chorób.

Otwiera się także nowa droga w dziedzinie przeszczepiania narządów. Organy świni są tej samej wielkości co organy człowieka i działają w ten sam sposób. Pozostaje jednak uregulowanie problemów związanych z odrzuceniem dawcy.

Subtelny nos bez wyrafinowanego gustu

W dziedzinie hodowli zwierząt, analiza genomu świni może okazać się sprzyjająca, jeśli chodzi o wybór zwierząt produkujących mięso lepszej jakości, co nie pozostaje bez wpływu na środowisko naturalne.

Badanie genów odpowiadających za cechy świni pozwala wyjaśnić okoliczności, w których zwierzęta te zostały udomowione przez człowieka. Jej zdolność do jedzenia tego, czego człowiek nie ceni, może być jednym z istotnych powodów, jak sugerują naukowcy.

Według nich, świnia posiada większą liczbę genów węchowych niż człowiek czy inne ssaki, dzięki którym charakteryzuje ją doskonały zmysł zapachu. Świnia jest wykorzystywana także przez człowieka do szukania trufli, co oznacza, że jej zmysł smaku jest bardzo wyostrzony.

Analiza  genomu pokazuje, że świnie mają mniej genów kodujących receptory gorzkiego smaku niż ludzie i że geny zaangażowane w rozróżnienie niektórych słodkich smaków są odmienne u świń i u ludzi. Świnia może jeść silnie osoloną żywność lub uważaną przez człowieka za odrażającą.








Komentarze do: Świnia biologicznym kuzynem człowieka

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz