Szukaj

Spożycie mleka zwiększa ryzyko złamań kości udowej

Podziel się
Komentarze0

Mleko od dawna promowane jest jako właściwy produkt do budowania silnych kości. Okazuje się jednak, że picie mleka w nastoletnim wieku wcale nie zmniejsza ryzyka złamania szyjki kości udowej, a nawet może je zwiększyć.

Nadmiar mleka szkodzi

Amerykański Departament Rolnictwa wraz z Departamentem Zdrowia i Opieki Społecznej zalecają spożywanie trzech szklanek mleka dziennie lub równoważną ilość produktów mlecznych, w celu uzyskania niezbędnych składników odżywczych, takich jak wapń czy witamina D. Wapń jest pierwiastkiem, który znany jest ze swych właściwości budowania silnych i wzmocnionych kości.

Naukowcy uważają, że picie mleka w okresie dojrzewania jest zalecane w celu uzyskania optymalnej masy kostnej, dzięki czemu można zmniejszyć ryzyko złamań i osteoporozy w późniejszym wieku. Ważne jest jednak, aby pamiętać, że większe spożycie mleka lub pochodzących od niego produktów może z kolei zwiększyć ryzyko złamań.

Zobacz również:

Naukowcy przeprowadzili badanie

W celu potwierdzenia swoich założeń, naukowcy postanowili przeprowadzić doświadczenie. Zbadali 96 tys. mężczyzn i kobiet, aby sprawdzić czy spożywane przez nich mleko w nastoletnim wieku ma wpływ na strukturę ich kości w późniejszym wieku. Uczestników obserwowano przez 22 lata i w tym czasie kobiety zgłosiły 1 222 uszkodzeń kości udowej, natomiast mężczyźni 490.

Każda kolejna szklanka zwiększa ryzyko złamania

Jak pokazują badania, każda wypita dodatkowa szklanka mleka zwiększa ryzyko złamania kości udowej o 9%. Co więcej, osoby które spożywały cztery lub więcej szklanek mleka jako nastolatki, były znacznie wyższe od osób, które tych szklanek wypijały dwie. Zbyt wysoki wzrost wiąże się oczywiście z późniejszymi problemami i złamaniami kości, gdyż ich struktura nie jest wystarczająco wzmocniona.

Naukowcy postanowili jednak przeprowadzić kolejne badania, które pozwolą dokładnie wyjaśnić dlaczego spożywanie dużych ilości mleka w wieku młodzieńczym przyczynia się do złamań kości udowej w późniejszym okresie.

Komentarze do: Spożycie mleka zwiększa ryzyko złamań kości udowej

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz