Szukaj

Potwierdzono, że cukier jest głównym źródłem chorób serca

Podziel się
Komentarze0

Jeśli potrzebny jest kolejny powód, dla którego warto w końcu ograniczyć codzienne spożycie cukru, to naukowcy już taki znaleźli. Okazuje się, że nasza słabość do słodyczy zabija nas zwiększając dramatycznie ryzyko śmierci w wyniku niewydolności układu krążenia, czy zawału serca.

Czynniki ryzyka związane z podniesionym ciśnieniem krwi, wysokim poziomem trójglicerydów i cholesterolu, w tym ze zwiększonym stężeniem utlenionych lipoprotein o małej gęstości, czyli utlenionego "złego" cholesterolu LDL oraz niskim stosunkiem stężenia "dobrego" cholesterolu HDL do "złego" cholesterolu LDL, są wynikiem diety zawierającej puste kalorie, pochodzące z produktów żywnościowych bogatych w cukier. Co najciekawsze, zostało naukowo dowiedzione, że zwiększenie ryzyka wystąpienia dolegliwości sercowo-naczyniowych nie jest związane ze wzrostem wagi ciała, który jest zazwyczaj wynikiem nadmiernego spożycia cukru - sam cukier bezpośr@ednio wpływa na ryzyko chorób serca, niezależnie od przyrostu wagi ciała.

Grupa badawcza na University of Otago, na Nowej Zelandii, podjęła się zrewidowania i meta-analizy dużej kohorty testów dietetycznych, obejmujących efekty stosowania diety o wysokiej i niskiej zawartości cukru na ciśnienie krwi i poziom lipidów w organizmie, które są istotnymi wyznacznikami możliwych powikłań w obrębie układu krążenia. Autorka i kierowniczka badań dr Lisa Te Morenga wraz ze studentami odkryła niepodważalne i udokumentowane dowody na to, że spożycie cukru bezpośrednio wpływa na prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca oraz na ciśnienie krwi i poziom lipidów. Ponadto potwierdza, że cukier przyczynia się do wszelkich dysfunkcji układu sercowo-naczyniowego, niezależnie od tego jaki ma wpływ na wagę ciała.

Zobacz również:

Cukier i rafinowane węglowodany przyczyną nadciśnienia i nieprawidłowych stężeń cholesterolu

Naukowcy poddali analizie 49 żywieniowych testów interwencyjnych przeprowadzonych w latach 1965-2013. Porównano efekty stosowanych diet na poziom lipidów i ciśnienie krwi - przy czym diety te różniły się jedynie ilościową zawartością cukru i węglowodanów konsumowanych przez uczestników badania. 37 testów dostarczyło danych o wpływie diety bogatej w cukier na metabolizm lipidów, a 12 pozostałych na ciśnienie krwi. Zebrano następnie wszystkie dostępne dane, żeby oszacować całościowy czynnik ryzyka oddziałujący na ogólną kondycję zdrowotną.

Grupa badawcza zauważyła, że niektóre otrzymane dane były przekłamane, bo badania te były sponsorowane przez instytucje przemysłu spożywczego. Po odkryciu tego zafałszowania, naukowcy odnaleźli dane, które jednoznacznie potwierdzały negatywny wpływ diety o wysokiej zawartości cukru na ryzyko kardiometaboliczne. Małe zmiany ciśnienia krwi, skurczowe i rozkurczowe, rzędu 20 mmHg, mogą podwoić ryzyko ataku serca, a dysfunkcje w metabolizmie cholesterolu mogą spowodować zmiany w delikatnym śródbłonku wyściełający naczynia krwionośne, co skutkuje powstaniem płytek miażdżycowych lub zakrzepów krwi.

Branże spożywcze i media nadal promują przetworzone jedzenie z ogromną zawartością cukru, co jest środkiem do zwiększenia zysków sprzedażowych, podczas gdy miliony niedoinformowanych ludzi spożywa rocznie około 71 kg cukru dodanego przez producentów żywności.

Niedawno odnotowano, że cukier jest związany ze zwiększonym ryzykiem różnych odmian raka, a także udaru i choroby Alzheimera. Dowody powinny być wystarczające dla osób, którym zależy na zdrowym trybie życia - należy wyeliminować z diety cukier, przetworzoną żywność i zastąpić je naturalnymi produktami, co radykalnie zmniejszy ryzyko chorób serca i innych chronicznych dolegliwości.

Komentarze do: Potwierdzono, że cukier jest głównym źródłem chorób serca

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz