Szukaj

Owoce i warzywa spożywane w młodości zmniejszają ryzyko chorób serca o 40%

Podziel się
Komentarze0

Powszechnie wiadomo, że jedzenie warzyw i owoców jest bardzo zdrowe, a jednak miliony ludzi na całym świecie ignoruje tą wiadomość i nadal narażają się na działanie jednego z głównych zabójców w zachodnich społeczeństwach - chorób serca.

Statystyki umieralności wyraźnie pokazują, że ponad połowa wszystkich zgonów rocznie z powodu chorób układu krążenia, była możliwa do uniknięcia - wystarczyłby zdrowszy tryb życia.

Naukowcy z Minneapolis Heart Institute przedstawili wyniki swoich badań dla American College of Cardiology, które wyraźnie pokazują wpływ diety na stan zdrowia serca. Kobiety, które stosowały dietę bogatą w świeże owoce i warzywa w młodości, są znacznie mniej narażone na miażdżycę 20 lat później, w porównaniu z tymi, które jadły mniejsze ilości tych produktów.

Naukowiec, dr Michael Miedema mówi: - To jest ważne badanie, ponieważ zachowanie, nasz styl życia, takie jak właśnie zdrowa dieta są podstawą profilaktyki sercowo-naczyniowej i musimy wiedzieć, jakie składniki diety są najważniejsze.

Zobacz również:

Do sponsorowanego przez rząd badania, włączono 2508 uczestników. Naukowcy analizowali ich diety z ponad 20-letniego okresu, używając kwestionariuszy.

Badania rozpoczęły się w połowie 1980 roku w grupie mężczyzn i kobiet w wieku 18-30 lat. Udało się zebrać obszerne dane na temat właściwości medycznych, społeczno-ekonomicznych, psychospołecznych i behawioralnych.

Naukowcy odkryli, że kobiety, które w kwestionariuszu wskazywały na spożywanie największej ilości owoców i warzyw (osiem do dziewięciu porcji dziennie na diecie 2000 kalorii) w wieku 20 lat - były o 40 procent mniej zagrożone występowaniem miażdżycy w wieku 40 lat w porównaniu z tymi, którzy jedli ich najmniej (od trzech do czterech porcji dziennie) w tym samym okresie czasu.

W swojej analizie badacze kontrolowani również palenie, ćwiczenia, spożycie czerwonego mięsa, napojów słodzonych cukrem i inne czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego, które mają bezpośredni związek z miażdżycą.

Na koniec uczeni podkreślają, że owoce i warzywa pełne witamin, minerałów, błonnika spożywane w ilości 2,5 szklanki warzyw i 2 szklanki świeżych owoców każdego dnia (od 8 do 10 porcji) zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych o blisko połowę.

















Źródło: www.naturalnews.com

Komentarze do: Owoce i warzywa spożywane w młodości zmniejszają ryzyko chorób serca o 40%

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz