Szukaj

Nowe antyciała zwalczą bakterie

Podziel się
Komentarze0

Naukowcy prowadzący badania nad metodami pozwalającymi na zwalczanie bakterii opornych na istniejące antybiotyki i techniki sterylizacji, donoszą właśnie o opracowaniu całkiem nowej rodziny czynników antymikrobowych, które nie zależą od działania tradycyjnych antybiotyków.



Raport na ten temat ukazał się w Journal of the American Chemical Society.

Naukowcy opisują w nim selektywne syntetyczne koloidalne cząsteczki, które mogą rozpoznawać kształt określonych rodzajów bakterii i je inaktywować.

Vesselin Paunov ze swoim zespołem podkreślają w artykule, że wiele bakterii rozwinęło oporność na istniejące antybiotyki. Postanowili więc wynaleźć nowy sposób walki, którego bakteria nie byłaby w stanie pokonać w drodze mutacji do form opornych na leki.

Zainspirowali się przeciwciałami, które produkuje układ odpornościowy w momencie, kiedy intruz atakuje organizm. Antyciała te patrolują i chronią organizm przed mikrobami. W momencie ataku przyczepiają się do ich powierzchni i wyzwalają łańcuch wydarzeń, w którym układ immunologiczny niszczy intruzów.


Naukowcy opisują rozwój skutecznych syntetycznych cząstek koloidalnych, które sprawdziły się w testach.

Koloidy to materiały, w których maleńkie cząstki jednej materii są rozproszone w innej materii. Mleko jest koloidem, w którym cząstki  tłuszczu pływają w wodzie i innych materiałach.

Koloidalne antyciała to „skorupki”, w które zapakowano niszczący środek. Opracowano je tak, aby rozpoznawały specyficzne bakterie.

Laboratoryjne testy pokazały, że przeciwciała te przyczepiają się i inaktywują jedynie docelowe bakterie, nie szkodząc innym komórkom organizmu.

Badacze mają nadzieję, iż tego typu selektywne koloidalne antyciała mogą stać się bardzo silną bronią w walce z bakteriami opornymi na antybiotyki. Mogą też posłużyć jako nietoksyczne czynniki antybakteryjne, zapobiegające wzrostowi szkodliwych bakterii w różnych sytuacjach.

Komentarze do: Nowe antyciała zwalczą bakterie

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz