Szukaj

Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko cukrzycy typu 1!

Podziel się
Komentarze0

Niskie poziomy tej molekuły znacząco podnoszą prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę typu 1, według najnowszego badania opublikowanego w American Journal of Epidemiology. Cukrzyca typu 1 pojawia się w momencie, kiedy układ odpornościowy atakuje i niszczy komórki trzustki, produkujące insulinę.



Insulina jest hormonem obniżający poziomy cukru we krwi.

Badacze z Harvard School of Public Health przeanalizowali próbki krwi od ponad 1 000 amerykańskich żołnierzy, zebrane przez Department of Defence Serum Repository.

Próbki 310 osób, które zachorowały na cukrzycę typu 1, porównano z krwią 613 zdrowych osób z grupy kontrolnej.

Odkryto, że u ludzi rasy białej poziomy witaminy D we krwi równe bądź większe 100 nmol/l, wiązały się z 44% obniżką ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 1 w porównaniu do osób, u których poziomy tej molekuły wynosiły mniej niż 75nmol/l, w ponad 5-letnich obserwacjach.

Stwierdzono także, że w niektórych przypadkach utrzymywanie właściwego poziomu witaminy D we krwi obniżało ryzyko zachorowania na cukrzycę nawet o ponad 60%! 

Zobacz również:



Naukowcy zainteresowali się możliwym powiązaniem między witaminą D i cukrzycą typu 1 po tym, jak przeprowadzili prace, które udowodniły, iż poziomy tej molekuły wiążą się z inną chorobą autoimmunologiczną – ze stwardnieniem rozsianym.

Dr Bruce W. Hollis, jeden z autorów badania, mówi: - Stwardnienie rozsiane i cukrzyca typu 1 to choroby autoimmunologiczne, a badania wykazały to samo: musimy zażywać od 3 do 4 tysięcy jednostek witaminy D dziennie, aby uzyskać taki poziom we krwi, który zapobiegnie tym chorobom.

Wcześniejsze badania nad cukrzycą typu 1 skupiały się raczej nad genetyką, a to dlatego, iż choroba ta pojawia się głównie w dzieciństwie.

Jednym z najbardziej zaskakujących odkryć w omawianych tu pracach było to, że poziomy witaminy D, które typowo uznawane są za zdrowe, mogą być jednak zbyt niskie, aby zapobiec cukrzycy typu 1.

Dr Hollis dodaje: - Wystarczy 20 minut ekspozycji na światło słoneczne, w godzinach największego nasłonecznienia, aby ciało uwolniło blisko 20 000 IU witamin D do krwi, w ciągu kolejnych 24 godzin.

Naukowcy odnotowują też, iż zażywanie witaminy D w suplementach w ilości od 1 000 do 4 000 IU na dzień, generalnie jest uważane za bezpieczne.

Komentarze do: Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko cukrzycy typu 1!

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz