Szukaj

Jedzenie owoców może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych o 40%

Podziel się
Komentarze0

Choroba sercowo-naczyniowa jest jedną z głównych przyczyn zgonów w USA. Każdego roku, około 600 tys. osób umiera z powodu tej choroby, podczas gdy z powodu udaru umiera prawie 130 tys. osób. Nowe badania sugerują, że jedzenie świeżych owoców każdego dnia, może zmniejszyć ryzyko tych chorób nawet o 40%.

Zespół badaczy kierowane przez dr Huaidonga Du z Uniwersytetu Oksfordzkiego w Wielkiej Brytanii, przedstawił swoje ustalnie na Europejskim Kongresie Towarzystwa Kardiologicznego.

Wyniki badań dr Du pochodzą z analizy 451.681 osób z pięciu wsi i pięciu miast Chin. W badaniach szukano przyczyn genetycznych i środowiskowych chorób przewlekłych. Dr Du stwierdza, że liczne badania, które wykazały, że poprawna dieta i styl życia są niezbędnymi elementami, które mogą zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Zwraca jednak uwagę, że większość z tych badań pochodzi z krajów Zachodnich, niewiele jednak z Chin.

Zobacz również:

Naukowcy poprosili uczestników o to, by jedli jak najwięcej owoców. Zużycie owoców podzielono na kategorie:

  • nigdy niejedzone,
  • spożywane 1 lub 3 razy w ciągu tygodnia,
  • spożywane 4-6 razy w tygodniu
  • spożywane codziennie.

W ciągu 7-letniej obserwacji u 19.300 osób stwierdzono choroby serca, a u 19.689 udar, z czego 14.688 osób cierpiało na udar niedokrwienny a 3562 na udar krwotoczny.

Dr Du i jego zespół odkryli, że uczestnicy, którzy jedli codziennie owoce mieli od 25 do 45% mniejsze ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w porównaniu z tymi, którzy w ogóle nie jedli owoców. Dodatkowo u osób, które jadały owoce codziennie, szanse na ryzyko choroby niedokrwiennej zmalały o 15 %, ryzyko udaru niedokrwiennego o 25% a krwotocznego o 40%.

Ponadto, zespół odkrył, że osoby, które zgłaszały codzienne spożywanie owoców miały niższe ciśnienie krwi niż na początku badania w porównaniu z tymi, którzy praktycznie owoców nie spożywali.

Okazuje się, że spożywanie owoców jest istotnym elementem diety w każdym rejonie świata. Owoce zawierają żywe mikroorganizmy, które są potrzebne ludzkiemu organizmowi.

Opracował: Damian Nowaczek

Komentarze do: Jedzenie owoców może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych o 40%

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz