Szukaj

Dieta najważniejszym czynnikiem przy chirurgicznym leczeniu cukrzycy typu 2

Podziel się
Komentarze0

Naukowcy z UT Southwestern Medical Center donoszą, że u pacjentów chorych na cukrzycę typu 2, którzy odżywiali się według ścisłej usystematyzowanej diety, którą stosuje się zazwyczaj po chirurgii bariatrycznej, zaobserwowano porównywalną obniżkę poziomu glukozy we krwi jak u tych, którzy faktycznie przeszli operację. Prace ukazały się w Diabetes Care.



Dr Ildiko Lingvay mówi, że przez lata zagadką było, co ma większy wpływ na poprawę zdrowia u cukrzyków po operacji: odpowiednio przystosowana dieta, czy może chirurgia bariatryczna.

Według najnowszych wyników, spożycie mniejszej ilości kalorii przez chorych na cukrzycę po przebytej operacji bariatrycznej ma tutaj jednak większy wpływ niż sama operacja.

Przeprowadzano badania na 10 pacjentach, składające się z dwóch odrębnych ściśle określony etapów. Z początku chorzy zostali poddani tylko i wyłącznie diecie typowej dla pacjentów po chirurgii bariatrycznej. Naukowcy sumiennie mierzyli jej wpływ na poziom glukozy we krwi pacjentów.

Kilka miesięcy później pacjentom wszczepiony został bypass żołądka Roux-en-Y. Chorzy wciąż stosowali wspomnianą dietę. Równocześnie zespół naukowców z UT Southwestern badał poziom glukozy we krwi tychże pacjentów.

Zobacz również:



Badani spożywali mniej niż 2 000 kalorii podczas obydwu dziesięciodniowych etapów. Jest to zwyczajowa dieta pooperacyjna u pacjentów, którym wszczepiono bypass.

Podczas pierwszej fazy badań, kiedy pacjenci poddani byli jedynie diecie, ich poziom glukozy na czczo spadł średnio o 21%, a o 12%, gdy oprócz diety przeprowadzona została też operacja.

Ogólny poziom glukozy we krwi u pacjentów po typowym posiłku obowiązującym w trakcie diety obniżał się o 15% i o 18%, gdy wraz z dietą zastosowana została operacja.

Naukowcy deklarują, że wyniki badań potwierdzają teorię, iż to ścisła, zoptymalizowana dieta wprowadzona po operacji bariatrycznej jest niezastąpioną bronią w walce z cukrzycą.

Dr Lingvay dodaje jednak, że niemalże niemożliwym jest przestrzeganie tak ścisłej diety przez dłuższy okres przez pacjenta, który nie został poddany chirurgii bariatrycznej. To właśnie chirurgia bariatryczna stanowi ogromną pomoc przy kontrolowaniu ilości spożywanego jedzenia, co ostatecznie ma  dobroczynny wpływ na stan zdrowia cukrzyka.

Częstym powodem rozwoju cukrzycy jest otyłość. Dzieje się tak, ponieważ organizm nie jest w stanie zaspokoić swojego wysokiego zapotrzebowania na insulinę, spowodowanego właśnie otyłością.

American Diabetes Association ocenia że ponad 20 milionów ludzi w Stanach Zjednoczonych choruje na cukrzycę typu 2. Nieleczona cukrzyca może prowadzić do innych powikłań, takich jak choroby serca, wylew oraz wyniszczenie układu nerwowego i nerek.


Komentarze do: Dieta najważniejszym czynnikiem przy chirurgicznym leczeniu cukrzycy typu 2

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz