Szukaj

Smażone mięso zwiększa ryzyko raka prostaty

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Południowej Kalifornii (USC), w Kalifornijskim Instytucie Zapobiegania Rakowi, pokazują, że przygotowywane w wysokich temperaturach czerwone mięso, zwłaszcza smażone, może zwiększyć ryzyko zachorowania na zaawansowanego raka prostaty aż o 40 procent.



Mariana Stern, profesor medycyny prewencyjnej ze Szkoły Medycznej Keck w USC, przeprowadziła analizy do studium zatytułowanego „Czerwone mięso i drób, zwyczaje kulinarne, skłonność genetyczna i ryzyko raka prostaty: wyniki Wspólnych Kalifornijskich Badań Raka Prostaty".

Badanie to, dostępne w internetowym magazynie Carcinogenesis, dostarcza ważnego nowego dowodu na istnienie ryzyka związanego z czerwonym mięsem.

Wcześniejsze studia nad tym tematem podkreślały związek między dietą bogatą w czerwone mięso i rakiem prostaty, ale dowody były ograniczone.

Zwrócenie uwagi na metody przyrządzania czerwonego mięsa wykazało jednak, że ryzyko raka prostaty może być wynikiem silnych chemicznych czynników rakotwórczych, powstających w momencie przygotowywania mięsa w wysokich temperaturach.

Odkryliśmy, że mężczyźni, którzy jedli więcej niż 1,5 porcji smażonego czerwonego mięsa na tydzień, zwiększali ryzyko wystąpienia zaawansowanego raka prostaty o 30 procent, mówi Stern. Ponadto, mężczyźni, którzy jedli więcej niż 2,5 porcji czerwonego mięsa przygotowywanego w wysokich temperaturach, byli narażeni o 40 procent bardziej.


Naukowcy odkryli również, że u mężczyzn, których dieta jest bogata w pieczony drób, odnotowano niższe prawdopodobieństwo wystąpienia zaawansowanego raka prostaty, podczas gdy konsumpcja drobiu smażonego zwiększała ryzyko.

Stern zauważyła, że już samo smażenie, niezależnie od rodzaju mięsa, konsekwentnie zwiększa zagrożenie rakiem prostaty.

Tendencja ta była widoczna również w poprzednich badaniach profesor Stern, która odkryła, że również ryby przyrządzane w wysokich temperaturach, przede wszystkim smażone, wiążą się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia tego typu nowotworu.

Naukowcy nie wiedzą, dlaczego smażenie zwiększa ryzyko zachorowania na raka prostaty, ale przypuszczają, że jest to spowodowane tworzeniem się szkodliwych dla DNA substancji rakotwórczych - heterocykliczne aminy - podczas przyrządzania czerwonego mięsa i drobiu.

Niebezpieczne związki chemicznymi powstają, gdy cukry i aminokwasy gotowane są w wysokich temperaturach przez dłuższy okres.

Inne czynniki rakotwórcze, takie jak wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, tworzą się podczas grillowania lub wędzenia mięsa.

Kiedy tłuszcz kapie z mięsa na otwarty ogień, dym pozostawia osad z tych substancji na mięsie.

Istnieją mocne dowody eksperymentalne, że wymienione substancje przyczyniają się do powstawania niektórych nowotworów, w tym raka prostaty.

Komentarze do: Smażone mięso zwiększa ryzyko raka prostaty

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz