Szukaj

Według EFSA, aspartam jest bezpieczny!

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa i Żywności (EFSA) dokonał gruntownego badania dotyczącego bezpieczeństwa spożywania aspartamu. Stwierdzono, że na obecnym poziomie jego spożycia przez społeczeństwo jest on niegroźny.

- Opinia ta stanowi jedną z najbardziej kompleksowych ocen ryzyka aspartamu jaką kiedykolwiek podjęto. Jest to krok naprzód w zwiększeniu zaufania konsumentów do systemu bezpieczeństwa żywności w UE? - mówi Alicja Mortensen, przewodnicząca panelu EFSA ds. dodatków do żywności i składników pokarmowych dodawanych do żywności.

Projekt opinii naukowej na temat słodzika został opublikowany w styczniu. Wówczas organ ds. bezpieczeństwa żywności otrzymał ponad 200 komentarzy w fazie konsultacji online na temat bezpieczeństwa aspartamu. Konsultacje społeczne zakończyły się publicznym spotkaniem, które miało miejsce w kwietniu. W jego trakcie EFSA stwierdziła, że potrzebuje czasu do listopada, aby wziąć pod uwagę wszystkie nowe informacje.

Zobacz również:

EFSA stwierdziła, że gruntowny przegląd wyników badań zarówno na zwierzętach jak i na ludziach wykluczył potencjalne ryzyko, że aspartam wywołuje raka lub uszkadza geny. Stwierdzono także, że nie ma zagrożenia dla rozwijającego się płodu jeśli jego matka spożywa słodziki. Aspartam nie wpływa także na mózg, układ nerwowy ani funkcje poznawcze u dzieci i dorosłych. Jedyna grupą, której odradza się spożywanie tego składnika są osoby z fenyloketonurią. Charakteryzują się one niezdolnością do rozkładania aminokwasu fenyloalaniny, która jest obecna w aspartamie i innych produktach spożywczych. Natomiast inne produkty rozkładu tego elementu takie jak metanol i kwas asparaginowy są obecne w naturalny sposób w innych produktach.

Organ ds. bezpieczeństwa żywności stwierdził, że obecny poziom ADI (dopuszczalne dzienne pobranie) aspartamu ? 40mg na kg masy ciała na dobę, jest bezpieczny dla społeczeństwa. Typowa dietetyczna cola zawiera około 180mg aspartamu w puszce.

W reakcji na badania EFSA, emerytowany profesor Andrew Renwick z Uniwersytetu w Southampton w oświadczeniu Międzynarodowego Stowarzyszenia Słodzika stwierdził: ?Ludzie powinni mieć pewność co do tych badań ponieważ są one aktualne i wnioski EFSA są oparte na wszystkich istniejących faktach naukowych. Aspartam to prosty związek dwóch aminokwasów i grupy metylowej, a każdy z tych składników występuje w sposób naturalny w diecie.?

Komentarze do: Według EFSA, aspartam jest bezpieczny!

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz