Szukaj

Korzyści z jedzenia grzybów

Mimo, że grzybów nie zaliczamy ani do warzyw, ani do owoców to dzięki nim możemy dostarczyć naszemu organizmowi paru ważnych składników odżywczych. Warto się przkonać, jak

Korzyści z jedzenia grzybów

Panuje powszechne przekonanie, że najlepszym dostarczycielem zbędnych witamin i minerałów dla naszych organizmów są różnokolorowe owoce i warzywa. Im więcej kolorów będą posiadały produkty żywnościowe, tym lepiej, ponieważ wpływa to na różnorodność naszej diety. Jednak to przekonanie nie sprawdza się w przypadku grzybów, ponieważ większość jadalnych grzybów jest koloru białego i brązowego.

Podział na składniki odżywcze znajdujące się w grzybach

Weźmy pod uwagę składniki odżywcze pieczarek. Nadają się one do tego najlepiej, ponieważ mają taką samą strukturę jak większość innych grzybów. Jeśli posiekamy je lub pokroimy w plasterki, a następnie wypełnimy nimi jedną szklankę to otrzymamy poniższy skład odżywczy:

  • 15 kalorii;
  • 0 g tłuszczu;
  • 2,3 g węglowodanów ( z czego 1,4 g to cukier, a 0,7 g to błonnik);
  • 2,2 g białka.

Grzyby charakteryzują się niską zawartością sodu, tłuszczy, kalorii i cholesterolu. Posiadają dużo witaminy B. Dla weganinów grzyby są jedynym pokarmowym źródłem na uzyskanie potrzebnej witaminy D. Poza tym w grzybach znajduje się kilka cennych składników mineralnych takich jak: selen, miedź, żelazo, potas i fosfor.

Zobacz również:

W grzybach znajdziemy również włókna dietetyczne takie jak beta-glukany i cholinę. Beta-glukany wpływają na zwiększoną odporność insuliny we krwi, a także obniżają poziom cholesterolu, co jest związane z mniejszym ryzykiem wystąpienia otyłości.

Jeśli zaś chodzi o cholinę, jest to ważny składnik odżywczy, który wspomaga takie ważne czynności życiowe jak: sen, uczenie się, poruszanie mięśniami lub pamięć. Oprócz tego zmniejsza przewlekłe stany zapalne i działa na odpowiednie wchłanianie tłuszczu.

Wpływ grzybów na zdrowie

Rak

Grzyby są bogate w selen. Ten związek mineralny sprawia, że zachodzi detoksykacja wśród niektórych związków rakotwórczych, a także pełni ważną funkcję podczas działania enzymu wątrobowego. Ponadto selen wpływa na zapobieganie zapaleń i zmniejsza wzrost nowotworów.

W kwestii raka, grzyby posiadają również witaminę D, która także sprzyja zahamowaniu wzrostu nowotworów. Jest jeszcze kwas foliowy, który ma swój udział w niwelowaniu tworzenia się komórek nowotworowych w DNA.

Cukrzyca

Grzyby posiadają ważny dla cukrzyków błonnik. Dzięki jednej filiżance smażonych różnorodnych grzybów, każdy cukrzyk może sobie zapewnić 3 gramy błonnika.

Choroby układu krążenia

Grzyby przyczyniają się do lepszej pracy układu krążenia. Dzięki zawartemu w nich potasowi i sodowi organizm ma możliwość korzystniejszej regulacji ciśnienia krwi. Jest to potem związane z mniejszym ryzykiem wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego i nadciśnienia tętniczego.

Odporność

Wspomniane wcześniej beta-glukany zawarte w grzybach przyczyniają się do wzmacniania układu odpornościowego w walce z komórkami rakowymi i tworzeniem się guzów.

Masa ciała

Dzięki błonnikowi możliwa jest łatwiejsza kontrola wagi. Dzieje się tak w wyniku jego roli jako swoistego wypełniacza układu trawiennego. Człowiek dłużej czuje się syty i ma mniejszy apetyt, co wpływa na mniejsze spożywanie pokarmów.

Zagrożenia ze strony grzybów

Grzyby są zdrowe, jednak trzeba pamiętać, że trzeba jeść te właściwe. Grzyby dzielą się na jadalne i trujące. Poprzez zjedzenie nieodpowiedniego grzyba można zachorować na poważną chorobę, a w najgorszym przypadku umrzeć. Najbezpieczniej jest, jeśli korzysta się z grzybów wyhodowanych w odpowiednich warunkach. Nigdy nie należy też jeść grzybów, których nie znamy.

Komentarze do: Korzyści z jedzenia grzybów (3)

jasiekk
jasiekk 18-08-2014 12:33

Grzyby nie mają witamin

2

NO proszę i co się dowiaduje, że grzyby jednak są nawet zdrowe? A u mnie w rodzinie to się zawsze potwarzało, że grzyby może i są smaczne ale nie mają żadnych witamin, sa bezwartościowe... Osobiście nie lubię grzybów pró... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (2)
Pokaż cały wątek (2)
martyne3ka
martyne3ka 19-08-2014 14:58

Jak rozpoznać trujące grzyby?

1

A czy znacie jakieś bezpieczne metody na zbieranie grzybów? Wiem, że niesposób zebrać trującego a jestem początkująca. Słyszałam coś o zgaladaniu pod spód, coś o tych pierścieniach pod kapeluszkiem czy jak to się tam naz... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (1)
Dodaj komentarzPokaż wszystkie komentarze