Szukaj

Jak karmić chorych z gorączką?

Żywienie w chorobach, w których występuje gorączka jest zależne od rodzaju choroby jakiej towarzyszy podwyższona temperatura. Najważniejsze jest prawidłowe nawadnianie organizmu i spożywanie posiłków lekko strawnych.



Ogólne zasady spożywania posiłków w czasie gorączki:

  • należy spożywać posiłki lekko strawne
  • powinno się spożywać posiłki w niewielkich porcjach
  • należy zwiększyć ilość podawanych płynów schłodzonych (ok. 2-3 litrów dziennie)
  • zalecane jest podawanie witaminy C oraz witamin z grupy B i soli mineralnych
  • należy unikać spożywania produktów wzdymających
  • pokarmy powinny mieć rozrzedzoną konsystencję
  • największy posiłek powinno się spożywać w czasie obniżenia temperatury
  • w przypadku bardzo wysokiej temperatury należy ograniczyć tłuszcze i zastąpić je węglowodanami
  • w miarę ustępowania gorączki powinno zwiększać się ilość spożywanych produktów energetycznych

Na czym powinien opierać się jadłospis osób z gorączką?


Jadłospis osób z gorączka powinien się opierać głównie na  spożywaniu produktów, które przywracają apetyt, pobudzają łaknienie i maja orzeźwiający smak. Dlatego zaleca się spożywanie takich produktów jak:
  • kefiry  i zsiadłe mleko, gdyż mają orzeźwiający smak i rozwalniające właściwości
  • wskazane jest spożywanie jajek na miękko i żółtka z cukrem
  • wywary mięsne i buliony ( pobudzają apatyt)
  • mięso mielone gotowane, świeże masło, kasze i sucharki
  • galaretki mięsne, rybne oraz owocowe ( poprawiają smak)
  • należy unikać spożywania mięsa smażonego
  • można spożywać wszystkie warzywa prócz warzyw wzdymających takich jak groch, bópb, fasola, ogórek, kalafior, kapusta, buraki, ziemniaki
  • wskazane jest spożywanie kapusty kiszonej
  • można spożywać biszkopty, sucharki i grzanki

Przykładowy jadłospis
  • Śniadanie ( kawa bezkofeinowa+ mleko + pieczywo mieszane+ szynka+ sałatka z pomidora, papryki i ogórka kiszonego)
  • II śniadanie ( Kanapka z pastą z sera + jako gotowane + napój z mięty miodu i cytryny)
  • Obiad ( chudy rosół z makaronem+ Kurczak z rosołu włoszczyzna z rosołu + ziemniaki puree)
  • Podwieczorek (marmolada ze śliwek suszonych + sos waniliowy)
  • Kolacja ( ryba w galarecie+ pieczywo+ herbata z mlekiem)

Jak powinien wyglądać jadłospis osób z gorączką i biegunką?

Spożywając posiłki w czasie biegunki i gorączki:
  • należy zrezygnować ze spożywania mleka  i chłodnych napoi
  • powinno się  s pic sok z czarnych jagód, , kakao na wodzie  mocna herbatę
  • należy spożywać potrawy z ryżem i mąką ziemniaczaną
  • pomocne jest także picie wina wytrawnego
  • w przypadku wymiotów i gorączki można wypić odrobinę szampana, gdyż alkohol rozszerza naczynia krwionośne dzięki czemu organizm oddaje więcej ciepła

Należy pamiętać, że alkohol można podawać  w niewielkich ilościach i tylko w sytuacji gdy główna choroba nie wyklucza jego spożywania.

Przykładowy jadłospis

  • Śniadanie ( mocna herbata bez cukru+ pieczywo z masłem i polędwicą z indyka + napój z soku z czarnych porzeczek)
  • II Śniadanie napar z rumianku+ pieczywo tostowe z masłem + serek homogenizowany)
  • Obiad ( zupa ryżowa+ budyń z mięsa+ ziemniaki puree+kompot z suszonych jagód)
  • Podwieczorek ( omlet z marchewką+ jogurt)
  • Kolacja ( Makaron z serem i marmoladą + jabłko + herbata)

Komentarze do: Jak karmić chorych z gorączką?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz