Szukaj

Geny i otyłość: nie tylko fast foody, ale również DNA powoduje otyłość

Badacze z UCLA twierdzą, iż nie tylko jedzenie, ale i genetyka czynią twoje spodnie ciaśniejszymi. W nowych badaniach naukowcy odkryli, że to, jak reaguje tłuszcz z organizmu na typową fast foodową dietę, zależy w dużej mierze od czynników genetycznych. Badacze zidentyfikowali kilka genów, które mogą kontrolować te reakcje.



Badanie to jest pierwsze, które pokazuje szczegółowe metaboliczne reakcje na wysokotłuszczową i wysokocukrową dietę wśród dużej i zróżnicowanej grupy myszy przebywających w określonych warunkach środowiskowych, odwzorowując to, co bardzo prawdopodobne wśród ludzi. Naukowcy odkryli, iż ilość spożytego jedzenia ma niewielki wpływ na poziom otyłości.

Brian Parks, badacz z David Geffen School of Medicine at UCLA twierdzi, iż badania, które przeprowadzono pokazują, że reakcje tkanki tłuszczowej na wysokotłuszczowe i wysokocukrowe diety mają silne podłoże genetyczne.

Jego zespół zidentyfikował kilka genetycznych czynników potencjalnie regulujących te reakcje. Odkryto, iż otyłość ma podobne kody genetyczne zarówno u ludzi, jak i u myszy. Zwierzęta te są idealnymi modelami do badań nad otyłością. Ogólnie rzecz biorąc, praca dr Parksa i jego zespołu znacznie poszerza naszą wiedzę na temat genetycznego charakteru otyłości oraz wzrostu wagi.

Dramatyczny wzrost poziomu otyłości w ciągu ostatnich kilku dekad był ściśle związany z narastającą liczbą chorób związanych z otyłością, jak cukrzyca typu 2, choroby serca czy rak.

Podczas gdy wysokokaloryczne diety zawierające wysokie poziomy tłuszczu i cukru, oraz siedzący tryb życia, zostały uznane za najważniejsze czynniki środowiskowe przyczyniające się do tej epidemii, to nowe badania pokazują, iż reakcje tkanki tłuszczowej na jedzenie są ściśle związane z naszym DNA.

Zobacz również:



Podczas dwuletnich badań na ponad stu myszach poddanych wysokotłuszczowej i wysokocukrowej diecie naukowcy odkryli u nich 11 genetycznych czynników ściśle związanych z otyłością, a kilka z tych obszarów zidentyfikowano również u ludzi. 

Parks i jego współpracownicy mierzyli zmiany zachodzące w tłuszczu, stosując na myszach dietę wysokotłuszczową oraz wysokocukrową, dostarczając silnych dowodów na to, iż istnieje wpływ genetyki na to, jak tkanka tłuszczowa się rozwija.


Reakcje na dietę różniły się pomiędzy szczepami, ze wzrostem odsetka tkanki tłuszczowej wahającym się między 0 a ponad 600 procent. Większość szczepów gryzonie reagowała podczas pierwszych 4 tygodni karmienia wysokotłuszczowymi i wysokocukrowymi posiłkami i nie gromadziła dodatkowego tłuszczu.

To sugeruje, iż kumulacja tłuszczu osiągnęła taki punkt, w którym dalszy przyrost tkanki tłuszczowej był powstrzymywany przez mechanizmy genetyczne.

Dodatkowo, podczas całego okresu badań zaobserwowano wysoką dziedziczność tkanki tłuszczowej, ok. 80%. Zmiany procentowe w wielkości tkanki tłuszczowej po stosowaniu wysokocukrowej i tłuszczowej diety są również dziedziczone, co sugeruje, że reakcje na dietę są silnie kontrolowane przez geny.

Rezultaty są zgodne ze wskaźnikiem BMI i podkreślają istotę genetyki w kontrolowaniu otyłości.

Badacze zauważyli, iż nadmierne spożywanie wysokokalorycznego i wysokocukrowego pożywienia bardzo przyczynia się do epidemii otyłości, ale podkreślają również, że spożywanie dużych ilości pokarmu jest tylko jednym z wielu czynników środowiskowych, które powodują otyłość.

Według Lusisa, badania podkreślają ważność interakcji genów i środowiska, z uwzględnieniem ważnych czynników potrzebnych do zrozumienia ogólnej struktury genetycznej otyłości. Niezwykle interesujące będą kolejne badania nad behawioralnymi i neurologicznymi różnicami między szczepami, jako że odnoszą się one do cech związanych ściśle z otyłością.

Badacze zauważyli, iż myszy z szybkim i wolnym metabolizmem muszą być nadal badane, w celu zrozumienia wpływu wydatku energetycznego na procent tkanki tłuszczowej i prawdopodobieństwo otyłości.

„Nasze przyszłe badania śledzić będą rozwój zespołu metabolicznego oraz cukrzycy po karmieniu osób z takimi przypadłościami pożywieniem z wysoką ilością tłuszczu i cukru. Zaczniemy również skupiać się na konkretnych, zidentyfikowanych czynnikach oraz ich roli w żywieniowych interakcjach oraz otyłości,” stwierdza Parks.

Naukowcy wnioskują, iż na podstawie ich danych, wydaje się, iż istnieje silny związek między DNA a ilością tłuszczu zgromadzonego w wyniku wysokokalorycznej diety.

Komentarze do: Geny i otyłość: nie tylko fast foody, ale również DNA powoduje otyłość

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz