Szukaj

Dieta Szkotów najgorszą w Wielkiej Brytanii

Według najnowszego badania rządu Szkocji ludzie spożywają więcej napojów gazowanych i słodyczy oraz mniej owoców i warzyw, w porównaniu do średniej statystycznej w Wielkiej Brytanii. Według najnowszych danych, w tym opublikowanych jako część trzyletnich badań Brytyjskiego Departamentu ds. Żywności i Środowiskowa, przeciętny Szkot kupuje tygodniowo 2.026 gramów napojów, w porównaniu do średniej wartości: 1.683g dla Anglii i Walii.

Wpatrując się w tygodniowy koszyk zakupów przeciętnej rodziny w Wielkiej Brytanii, badania wykazały, że zakupy cukiernicze wyniosły 151g na osobę na tydzień w Szkocji i 132g w Anglii. Wyniki badań ujawniły również różnice w  konsumpcji owoców i warzyw. Przeciętny Brytyjczyk kupił 1.134g warzyw i 1.180g owoców w każdym tygodniu, natomiast w Szkocji wartości te zmniejszają się do zaledwie 964g warzyw oraz 1.123g owoców.

Nierówności w zakresie zdrowia i polityki rządu

Reagując na dokonane badania, Murdo Fraser, członek Szkockiego Parlamentu dla Szkockich Konserwatystów, powiedział, że należy zapewnić wszystkim w Szkocji dostęp do najlepszej, niezbędnej diety w celu zmniejszenia bieżących „nierówności zdrowotnych”.

Zobacz również:


„ Mimo, że obowiązek przesyłania informacji o zdrowym żywieniu spoczywa na szkockim rządzie i NHS (National Health Service-Państwowej Służbie Zdrowia), ludzie muszą też przyjąć indywidualną odpowiedzialność. Nie ma osoby w Szkocji, która nie zna ryzyka wynikającego z niezrównoważonej diety, dlatego tak ważne jest indywidualne podejście do tematu”, powiedział Fraser.

W tym roku główny statystyk Szkocji, Roger Halliday, opublikował oficjalne dane pokazujące wskaźniki otyłości. Dane wykazały, że w Szkocji liczba osób w wieku 16-64 lat, zaklasyfikowanych jako osoby z nadwagą lub otyłe, wzrosła z 52,4 % w 1995 r. do 61,9% w 2012 roku. Niedawna inicjatywa, która miała zająć się problemem otyłości w Szkocji, została wstrzymana w tym miesiącu po wycofaniu poparcia uczestników przemysłu spożywczego. Publicznie dostępna specyfikacja (PAS 2500) miała na celu zapewnienie punktu odniesienia dla odpowiedzialnej sprzedaży żywności i napojów, ograniczając konsumpcję żywności o wysokiej zawartości tłuszczu, soli i cukru, jednakże sceptycyzm, zainteresowanych specyfikacją, stron doprowadził do jej porzucenia.

Komentarze do: Dieta Szkotów najgorszą w Wielkiej Brytanii

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz