Szukaj

Czekolada nową metodą walki z próchnicą?

Czy wyobrażasz sobie, że za pomocną czekolady można zmineralizować szkliwo zębów i zachować ich stan bez ubytków? Badacz z Uniwersytety Tulane, zapoznał się z nietoksycznym ekstraktem czekolady, który przewyższa fluor. Zagrożenie związane z fluorem i tym samym obecność w pastach do zębów, dowodzi, że czekolada i jego ekstrakt mógłby być smacznym rozwiązaniem.

Od lat fluor jest pod kontrolą, dodawany do past do zębów, często do wody pitnej w celu zapobieganiu próchnicy został sklasyfikowany jako "najbardziej szkodliwe zanieczyszczenie środowiska zimnej wojny” przez Christophera Brysona w  „The Fluoride Deception”.
I rzeczywiście, fluor jest wyjątkowo szkodliwy, zmniejszona wydajność tarczycy i nerek, bezpłodność, obniżona inteligencja, choroby układu krążenia, słabe kości i zwiększone ryzyko zachorowania na raka.

Arman Sadeghpour, doktorant Uniwersytetu Tulane odkrył nieprawdopodobnego gracza w walce z próchnicą - ekstrakt pochodzący z ziaren kakao, którego skład chemiczny podobny do kofeiny, pomaga w walce z próchnicą w jamie ustnej. Przy pomocy zębów trzonowych człowieka zastosował na nich fluorek lub ekstrakt z kakao. Następnie dany ząb umieszcza się w specjalnym urządzeniu z wgłębieniami dla nich. Głębokość wgłębienia oznacza twardość szkliwa. Sadeghpour zauważył, że zęby leczone ekstraktem kakaowym są bardziej sprężyste niż te, w których stosowano fluorki.

Zobacz również:

W drugim badaniu, każdy ząb pozostawiono przez noc w roztworze albo fluoru albo ekstraktu kakaowego. Następnego dnia doktorant na powierzchni zęba stosuje silny kwas przez 10 minut, w celu zmierzenia ilości wapnia. Okazało się, że zęby nasączone ekstraktem kakao straciły 8 procent mniej wapnia, niż zęby nasączone fluorem.

Według komunikatu prasowego Uniwersytetu:

"Ekstrakt kakao może zaoferować pierwszą ważną innowację dla past do zębów”.  Pamiętajmy, że producenci zaczęli dodawać fluor do past do zębów w 1914 roku!

Komentarze do: Czekolada nową metodą walki z próchnicą?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz