Szukaj

Niedobór witaminy D w czasie ciąży może być przyczyną cukrzycy

Podziel się
Komentarze0

U coraz większej liczby kobiet ok. 24 tygodnia ciąży stwierdza się cukrzycę ciężarnych. Amerykańskie Stowarzyszenie Diabetyków (ADA) szacuje, że w przypadku 18% ciąży pojawia się ta choroba. Oznacza to, że kobieta nie może wytwarzać ani przyjmować insuliny, której potrzebuje w tym czasie. Wzrasta też ryzyko konieczności przeprowadzenia cesarskiego cięcia.

ADA proponuje jedynie nieprecyzyjne czynniki ryzyka, jako przyczyny, unikając szczerego dialogu na temat rozwiązań problemu. Podczas gdy wymieniają genetykę, etniczność oraz wiek matki jako czynniki ryzyka powodujące pojawienie się cukrzycy ciążowej, jednocześnie pomijają rozwiązania, jak składniki odżywcze komórek, skupiając się jedynie na ogólnych zależnościach.

Jak ADA wyjaśnia coraz częstsze pojawianie się cukrzycy ciążowej? Czy więcej kobiet z danej grupy etnicznej zachodzi w ciążę? Czy matki bardziej wyczekujące dziecka odziedziczyły „złe geny” po swoich przodkach? – lista czynników ryzyka stworzona przez ADA nie dopuszcza do prawdziwego dialogu.

Właściwe pytania powinny brzmieć: Czego obecnie brakuje kobietom w ciąży? Czego potrzebują ich komórki? Co dzieje się na poziomie molekularnym?

Zamiast tego, ADA ukrywa się za nowym prawem – Gestational Diabetes Act of 2013 – które wzywa rząd federalny do umożliwienia lepszego zbierania danych, rozwinięcia lekarskich badań kontrolnych i zapewnienia grantów, które zasilą obecne środki medyczne. Kongres, kompletnie nieświadomy prawdziwych potrzeb służby zdrowia, nie zamierza rozwiązać problemu, a ADA niechętnie przedstawia jakiekolwiek rzeczywiste badania.

Jednak szczegółowe badania z Korei mogą rzucić światło, w którym kierunku powinno się iść, by pomóc w zmniejszeniu ryzyka zachorowania na cukrzycę ciężarnych oraz konieczności przeprowadzenia cesarskiego cięcia. Ta odpowiedź kryje się w czymś tak prostym, jak składnik odżywczy – w witaminie D.

Zobacz również:

Badania nad witaminą D pokazują, że ciężarne kobiety mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę i konieczności przeprowadzenia cesarskiego cięcia przez zażywanie suplementów diety zawierających ten składnik odżywczy.

Witamina D, zapobiegająca wielu chorobom, była obszernie badana pod kątem wpływu na rozwój płodu i przeciwdziałania pojawianiu się cukrzycy ciążowej. Oto krótki wykaz wyników badania:

Przede wszystkim odkryto, że niedobór tej witaminy podczas ciąży dotyka od 20% do 85% kobiet, zależnie od kraju, w którym żyją.

Ustalono, że pewne tkanki kryją w sobie wiele hormonów regulujących fizjologię łożyska i ciąży w ogóle. Wiele regulatorów łączy się, by modulować wytwarzanie gonadotropiny kosmówkowej, laktogenu łożyskowego, estradiolu i progesteronu. Oznacz to, że (na poziomie molekularnym) 25OHD jest kluczowe do utrzymania w normie ciąży, rozwoju płodu, spożycia wapnia, wydzielania odpowiednich hormonów i mechanizmu obronnego komórek, ograniczającego cytokiny zapalne. A bezpośredni wpływ na wspomniane 25OHD ma właśnie witamina D.

Badacze odkryli, że:

  1. Koncentracje obiegu 25OHD odzwierciedlają spożycie witaminy D.
  2. Norma określana przez witaminę D to 32-80 ng/ml.
  3. Ilość poniżej 32 ng/ml prowadzi do nietolerancji glukozy.
  4. Niskie skupienie 25OHD, spowodowane przez brak witaminy D, wywołuje wzrost wskaźnika stanu przedrzucawkowego.
  5. Brak witaminy D łączy się ze wzrostem częstości przeprowadzania cesarskiego cięcia
  6. Witamina D reguluje wydzielanie insuliny przez komórki trzustki, wpływając jednocześnie na krążeniowy poziom glukozy.
  7. Witamina D wpływa na przebieg chorób zakaźnych podczas ciąży.
  8. Kobiety chore na HIV z niedoborem witaminy D częściej przekazują wirusa swoim dzieciom.

Co więcej, niewłaściwe spożywanie witaminy D przez matki jest również wiązane z następującymi problemami u niemowląt:

  • niska masa ciała,
  • zmiękczenie kości czaszki,
  • upośledzony rozwój kręgosłupa,
  • problemy zdrowotne związane z krzywicą,
  • bolesne infekcje dolnych dróg oddechowych,
  • późny rozwój kości, astma, cukrzyca typu 1.

Maria Abramczyk

Komentarze do: Niedobór witaminy D w czasie ciąży może być przyczyną cukrzycy

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz